Einde van webwinkels nabij? Experts aan het woord!
Laatste update: 6 januari 2012

Recent deed de rechtbank van Den Bosch een uitspraak die negatieve gevolgen kan hebben voor webwinkels. Wat vinden de specialisten?

De rechtbank van Den Bosch besliste deze week dat de Axsys Group van een bedrijventerrein in Schijndel moet verdwijnen, omdat er bij het bedrijf (dat webwinkels in drank heeft) sprake is van detailhandel en dit past volgens de rechtbank niet bij de bestemming van een bedrijventerrein. Inmiddels is Thuiswinkel.org in gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om tot een oplossing te komen voor dit probleem.

Voorlopig zorgt de uitspraak voor grote onzekerheid bij de vele webwinkeliers in Nederland, omdat zij gedreigd worden hun webwinkel te moeten sluiten mocht het zover komen. Volgens computer idee zijn er 20.000 webwinkels in gevaar.

De SEO-specialist

Saskia Koster, eigenaar online marketing bureau DutchContent, heeft begrip voor het feit dat fysieke slijterijen de webwinkel als een potentieel gevaar zien. Zij is echter van mening dat het aanspannen van een rechtszaak geen teken is van een goede handelsgeest.

De uitspraak van het gerechtshof vindt Saskia dan ook zeer kortzichtig. Er is volgens haar geen seconde stilgestaan bij de mogelijke gevolgen van deze uitspraak. Deze kunnen namelijk enorm zijn voor ondernemend Nederland, aldus de SEO-specialist. Wanneer bijvoorbeeld duizenden webwinkels hun online deuren zouden moeten sluiten, krijgen niet alleen dienstverlenende bedrijven als online marketing bureaus en webbouwers hier last van, maar ook bijvoorbeeld Post NL.

Saskia vindt dank ook dat webwinkels de dupe zijn van slechte handelsgeest, maar verwacht niet dat het zover gaat komen dat webwinkels gedupeerd worden. Ze houdt echter wel de ontwikkelingen scherp in de gaten en adviseert haar klanten daar waar nodig.

De webbouwer

Webbouwer George Ekkelenkamp van Ekkelenkamp Websolutions verwacht dat het wel zal loslopen, omdat deze uitspraak te verstrekkende gevolgen heeft. Ook grote spelers zullen zich er namelijk volgens George echt niet in gaan schikken. Als voorbeeld noemt hij Bol.com. De webbouwer denkt dan ook dat het een storm in een glas water is.

En wat vindt Slagter Media er van?

En wat vind ik er zelf van? Ik ben het er net als Saskia en George mee eens dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben voor webwinkels en daarmee ook voor de Nederlandse economie. Steeds meer mensen kopen online, mede vanwege het gemak. Het feit dat de gemeente Schijndel een nieuw bestemmingsplan gaat opstellen voor webwinkels toont al aan dat zij er ook baat bij hebben. De gemeente is namelijk van mening dat webwinkels ook in de toekomst op bedrijventerreinen in de gemeente Schijndel moeten kunnen blijven vestigen. Ik verwacht daarom dat de toekomst van webwinkels en webwinkeliers voorlopig nog rooskleurig is.

En mochten webshops om wat voor reden dan ook toch een pand nodig hebben, kunnen zij altijd eens een kijkje nemen op de website Pop-up Square. Zij brengen vraag en aanbod voor leegstaande winkelpanden bij elkaar. Een geniaal concept als je het mij vraagt!

Wat denk jij dat de gevolgen zullen zijn van de uitspraak? Is het einde van webwinkels nabij of slechts een storm in een glas water?

2 Reacties

 1. HPvH

  Tja einde vd webwinkels, ik denk het niet. Als ik de drankhandelaar was zou ik een andere gemeente kiezen als werkplek. Voordeel van online zijn is dat je niet lokatie gebonden bent. En moet hij echt gaan verhuizen, de shop hoeft daardoor niet plat.

  Als je dan naar deze gemeente kijkt dan zijn ze wel heel pietluttig bezig. Laat ze meer energie stoppen in de winkels in de binnenstad. Zorg dat daar de business goed door kan gaan (parkeer geld naar beneden, precario rechten afschaffen, geen extreem hoge belastingen, huur verlaging etc), lees ook:
  http://www.cormolenaar.nl/einde-van-winkels

 2. christian

  Hallo Henk Peter,

  Dank voor je bericht en de leestip :). Volgens mij moeten ze inderdaad gewoon mee veranderen met de tijdsgeest. Het halsstarrig vasthouden aan het verleden is natuurlijk niet goed voor de business.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *