Hoe vaak moet je bloggenVaak krijg ik de vraag hoeveel keer per week of maand je moet bloggen om succesvol te zijn met je website. Als je al enige tijd aan het bloggen bent, heb je vast wel eens van iemand het advies gekregen om dagelijks te bloggen. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je MOET bloggen en je er eigenlijk tegenop ziet om een artikel te schrijven, omdat je weet dat je daar eigenlijk geen tijd voor hebt (mocht dat zo zijn, lees dan eens deze 10 tips).

Of misschien schrijf je momenteel al elke dag een artikel, maar krijg je naar eigen zeggen weinig reacties of tweets daarop.

Zelf plaats ik per week 3 nieuwe artikelen op mijn blog. Dit heb ik mijzelf aan het begin van dit jaar als doelstelling opgelegd en tot nu toe weet ik mij daar aardig aan te houden. Ik maak er tijd voor vrij en haal er plezier uit om mijn kennis te delen.

Het goede nieuws is dat je niet per sé elke dag een artikel voor je blog eruit hoeft te stampen. Het kan zelfs zo zijn dat het voor jou beter is om een ‘slechts’ een paar artikelen per week te plaatsen.

Eerder al plaatste ik een handige infographic over het nut van bloggen, waaruit onder meer naar voren kwam dat maandelijks bloggen zorgt voor een toename van de leads van 49% en dit bij meerdere malen per dag bloggen toeneemt tot  89%.

Maar voordat je nu een streep zet door je streven om dagelijks een artikel te schrijven geef ik je eerst een goede reden.

Waarom dagelijkse artikelen wellicht voor jou kunnen werken

Sommige bloggers maken de beste artikelen wanneer zij dit op routinebasis doen. Zij zoeken naar stabiliteit. Misschien ben jij er één van hen? Als dat zo is en je denkt dat het schrijven van twee tot drie artikelen per week uiteindelijk leidt tot het plaatsen van éénn artikel eens in de twee maanden, dan vindt je het waarschijnlijk gemakkelijker om elke dag een artikel te plaatsen. Op deze manier creëer je namelijk stabiliteit.

Een andere reden om dagelijks een artikel te schrijven is als je blog zich vooral richt op nieuws. Je wilt natuurlijk niet met je blog achter de feiten aanlopen en zal dus continu alert moeten zijn op de nieuwste gebeurtenissen binnen je sector. Een artikel per week gaat dan niet werken als je succes wilt hebben met je blog.

Daarnaast zijn er een aantal SEO-voordelen te behalen wanneer je relatief veel artikelen plaatst op je blog op een regelmatige basis. Hoe meer pagina’s je hebt, des te groter is de kans dat iemand je vind via de zoekmachines. Natuurlijk is het niet zo simpel, maar het heeft wel degelijk invloed op je positie binnen de zoekresultaten.

Als je elke dag een artikel gaat plaatsen, let dan goed op het volgende:

  • Houd je artikelen kort en bondig
  • Plan vooruit, zodat je niet eindigt met middelmatige artikelen doordat je haast had
  • Varieer in je artikelen, probeer af en toe eens een video te plaatsen of een infographic

Waarom één, twee of drie artikelen per week meestal beter is

Ik ben nu bijna twee jaar zelfstandig ondernemer en ben sinds ongeveer een jaar actief bezig met het schrijven van artikelen voor mijn eigen blog. Over de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de blogwereld is veranderd en dat prominente bloggers steeds vaker besluiten om niet dagelijks een artikel te plaatsen. Zo laten zij hun lezers in de praktijk zien dat je ook succesvol kunt zijn zonder elke dag een artikel te moeten plaatsen.

Een paar jaar geleden was bloggen nog niet zo populair en waren social media nog in opkomst. Je was dan blij als je een stuk waardevolle content wist te vinden. Tegenwoordig wordt je overspoeld met content en kies je voor datgene wat je echt interessant vind.

Persoonlijk houd ik graag een aantal blogs bij, maar ook voor mij is het soms teveel wanneer zij iedere dag een artikel plaatsen. Ramsey van Blog Tyrant heeft daar een interessant artikel over geschreven.

Door je als blogger meer te focussen op diepgaande artikelen krijg je waarschijnlijk meer links en tweets, omdat het je onderscheid van de rest.

Als je slechts twee tot drie artikelen per week gaat plaatsen, let dan goed op het volgende:

  • Kijk welke content en onderwerpen op je blog populair zijn
  • Experimenteer met langere artikelen, wellicht meer dan 1000 woorden
  • Focus op content die lang houdbaar is, zodat het over een paar jaar nog steeds relevant is

Bloggen moet leuk zijn, dus zorg er ook voor dat het leuk is! Leg jezelf geen druk op met deadlines en experimenteer wat voor jou werkt. Als het dagelijks plaatsen van een artikel niet werkt voor jou, dan werkt het waarschijnlijk ook niet voor je lezers.

Hoe vaak blog jij per week en houd je daarvoor een bepaalde routine aan?

Afbeelding: FreeDigitalPhotos.net