Hoe vaak moet je bloggen?
Laatste update: 22 augustus 2012

Hoe vaak moet je bloggenVaak krijg ik de vraag hoeveel keer per week of maand je moet bloggen om succesvol te zijn met je website. Als je al enige tijd aan het bloggen bent, heb je vast wel eens van iemand het advies gekregen om dagelijks te bloggen. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je MOET bloggen en je er eigenlijk tegenop ziet om een artikel te schrijven, omdat je weet dat je daar eigenlijk geen tijd voor hebt (mocht dat zo zijn, lees dan eens deze 10 tips).

Of misschien schrijf je momenteel al elke dag een artikel, maar krijg je naar eigen zeggen weinig reacties of tweets daarop.

Zelf plaats ik per week 3 nieuwe artikelen op mijn blog. Dit heb ik mijzelf aan het begin van dit jaar als doelstelling opgelegd en tot nu toe weet ik mij daar aardig aan te houden. Ik maak er tijd voor vrij en haal er plezier uit om mijn kennis te delen.

Het goede nieuws is dat je niet per sé elke dag een artikel voor je blog eruit hoeft te stampen. Het kan zelfs zo zijn dat het voor jou beter is om een ‘slechts’ een paar artikelen per week te plaatsen.

Eerder al plaatste ik een handige infographic over het nut van bloggen, waaruit onder meer naar voren kwam dat maandelijks bloggen zorgt voor een toename van de leads van 49% en dit bij meerdere malen per dag bloggen toeneemt tot  89%.

Maar voordat je nu een streep zet door je streven om dagelijks een artikel te schrijven geef ik je eerst een goede reden.

Waarom dagelijkse artikelen wellicht voor jou kunnen werken

Sommige bloggers maken de beste artikelen wanneer zij dit op routinebasis doen. Zij zoeken naar stabiliteit. Misschien ben jij er één van hen? Als dat zo is en je denkt dat het schrijven van twee tot drie artikelen per week uiteindelijk leidt tot het plaatsen van éénn artikel eens in de twee maanden, dan vindt je het waarschijnlijk gemakkelijker om elke dag een artikel te plaatsen. Op deze manier creëer je namelijk stabiliteit.

Een andere reden om dagelijks een artikel te schrijven is als je blog zich vooral richt op nieuws. Je wilt natuurlijk niet met je blog achter de feiten aanlopen en zal dus continu alert moeten zijn op de nieuwste gebeurtenissen binnen je sector. Een artikel per week gaat dan niet werken als je succes wilt hebben met je blog.

Daarnaast zijn er een aantal SEO-voordelen te behalen wanneer je relatief veel artikelen plaatst op je blog op een regelmatige basis. Hoe meer pagina’s je hebt, des te groter is de kans dat iemand je vind via de zoekmachines. Natuurlijk is het niet zo simpel, maar het heeft wel degelijk invloed op je positie binnen de zoekresultaten.

Als je elke dag een artikel gaat plaatsen, let dan goed op het volgende:

 • Houd je artikelen kort en bondig
 • Plan vooruit, zodat je niet eindigt met middelmatige artikelen doordat je haast had
 • Varieer in je artikelen, probeer af en toe eens een video te plaatsen of een infographic

Waarom één, twee of drie artikelen per week meestal beter is

Ik ben nu bijna twee jaar zelfstandig ondernemer en ben sinds ongeveer een jaar actief bezig met het schrijven van artikelen voor mijn eigen blog. Over de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat de blogwereld is veranderd en dat prominente bloggers steeds vaker besluiten om niet dagelijks een artikel te plaatsen. Zo laten zij hun lezers in de praktijk zien dat je ook succesvol kunt zijn zonder elke dag een artikel te moeten plaatsen.

Een paar jaar geleden was bloggen nog niet zo populair en waren social media nog in opkomst. Je was dan blij als je een stuk waardevolle content wist te vinden. Tegenwoordig wordt je overspoeld met content en kies je voor datgene wat je echt interessant vind.

Persoonlijk houd ik graag een aantal blogs bij, maar ook voor mij is het soms teveel wanneer zij iedere dag een artikel plaatsen. Ramsey van Blog Tyrant heeft daar een interessant artikel over geschreven.

Door je als blogger meer te focussen op diepgaande artikelen krijg je waarschijnlijk meer links en tweets, omdat het je onderscheid van de rest.

Als je slechts twee tot drie artikelen per week gaat plaatsen, let dan goed op het volgende:

 • Kijk welke content en onderwerpen op je blog populair zijn
 • Experimenteer met langere artikelen, wellicht meer dan 1000 woorden
 • Focus op content die lang houdbaar is, zodat het over een paar jaar nog steeds relevant is

Bloggen moet leuk zijn, dus zorg er ook voor dat het leuk is! Leg jezelf geen druk op met deadlines en experimenteer wat voor jou werkt. Als het dagelijks plaatsen van een artikel niet werkt voor jou, dan werkt het waarschijnlijk ook niet voor je lezers.

Hoe vaak blog jij per week en houd je daarvoor een bepaalde routine aan?

Afbeelding: FreeDigitalPhotos.net

5 Reacties

 1. Miranda van Driel

  Ik ben begonnen met een online paarden platform genaamd Ponypraat.nl waar ik bloggers de mogelijkheid geef om een kijkje achter de schermen te geven in hun paarden wereld.

  Ik probeer mezelf eraan te houden om minimaal 1 blog per dag te plaatsen en zelf 3 blogs per week te plaatsen. Ook vul ik dit aan met nieuws, de leukste webshops en winacties.

  Ik merk zelf wel dat het voor mij gemakkelijker gaat als ik dagelijks een blog plaats, dan kan ik mij daar gemakkelijker aan houden. Weet ik dat het niet uitkomt dan doe ik er bijvoorbeeld in het weekend alvast wat meer.

 2. Christian Slagter

  Hallo Miranda, wat goed zeg dat je zo’n discipline weet te houden met je blog. En heel goed dat je soms op voor werkt, dat scheelt inderdaad de nodige stress en je houdt zodoende wel de continuïteit. Keep up the good work!

 3. instautoboy

  hooi, ik ben een blogger van instauto.nl en ik vroeg me af of je ook meer dan 3 artikelen kon schrijven, heeft dat meer effect op het krijgen van bezoekers?

 4. Christian Slagter

  Hey David, het gaat volgens mij eerder om kwaliteit dan kwantiteit. Maar dat is ook afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Als een website met nieuws is eerder meerdere artikelen beter, maar als een blog met veel inhoudelijke informatie zou ik eerder kiezen voor artikelen met meer inhoud. Dus ipv 3 artikelen van 300 woorden 1 artikel van 900 woorden.

 5. Cynthia

  Tot nu toe plaats ik elke dag een nieuwe post. Maar ik ben nog wel zoekend, naar wat het best is voor mijzelf en mijn blog. Feit is, dat ik bloggen geweldig vind en voor nu, werkt het! Groetjes Cynthia.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *