Interview met Rob Vonk van WordPress Academy Nederland
Laatste update: 8 april 2015

*Rob is helaas op 5 juli 2017 komen te overlijden. Samen met Arjan Jonker hebben wij besloten om ter nagedachtenis het interview online te laten staan. Lees ook Arjan’s verhaal over Rob.

Zoals velen waarschijnlijk wel weten ben ik een fan van WordPress. Niet alleen is Slagter Media daarop gebouwd, ook bijvoorbeeld onze webshop. Rob heb ik ontmoet via Arjan, die je misschien wel kent van zijn waardevolle webteksten. In dit interview vertelt Rob over het ontstaan van de WordPress Academy Nederland en waarom content (marketing) het allerbelangrijkste is.

Wie is Rob Vonk?

Als mens ben ik alweer 27 jaar getrouwd met Sonja Houting met wie ik ook samen de WordPress Academy Nederland heb opgezet. Samen hebben we 3, inmiddels volwassen kids waarvan er twee ook ‘in het mediavak’ zitten. Mijn zoon Roy is webdesigner en mijn dochter Wendy is grafisch vormgever en fotograaf. Af en toe doen we eens wat projectjes samen en dat is heel tof! Naast onze kids hebben we nog 2 paarden en 2 katers.

Als docent en ontwikkelaar bij WordPress Academy Nederland ben ik best wel een nerd ;-). Dat moet je ook wel enigszins zijn om alle ontwikkelingen op web-gebied bij te houden. Het gaat allemaal zó snel en alles wordt steeds complexer. Oplossingen bedenken om het voor onze studenten overzichtelijk te houden is echt ‘mijn ding’. Ik help ze graag om van hun nieuwe website een succes te maken!

Sonja is het creatieve brein binnen de Academy. Als docent gaat ze altijd net zolang door totdat de studenten het snappen. Met minder neemt ze geen genoegen. Best wel perfectionistisch eigenlijk…

Hoe ben je ooit in het online ondernemerschap gerold?

Poeh, dat is een lang verhaal. Ik zal proberen het ‘kort’ te houden.

Mijn roots liggen in het grafische vak. Als vormgever, kleurspecialist, workflowspecialist en technisch DTP’er heb ik mij naast alle creatieve werkzaamheden ook altijd geïnteresseerd voor de techniek. Internet was voor mij dan ook een logische vervolgstap. Ik begon al snel websites te bouwen (puur HTML destijds) die niet alleen de techniek als uitgangspunt hadden, maar er ook nog eens goed uit zagen.

De techniek volgend kwam ik vervolgens in aanraking met WordPress. Wat ooit begonnen was als simpel weblog-systeem is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig, modern én gebruiksvriendelijk CMS platform waarmee je (bijna) alle soorten websites kunt bouwen.

Kun je wat meer vertellen over WordPress Academy Nederland?Interview met Rob Vonk van WordPress Academy Nederland

De ideeën voor een eigen WordPress Academy zijn eigenlijk ontstaan door de vele ‘sneue’ verhalen waar we afgelopen jaren mee in aanraking kwamen. Verhalen over teleurstellende relaties tussen opdrachtgevers en hun ‘webbouwers’. Vaak hadden zij duur betaalde websites die ‘over-de-schutting’ gegooid werden: “Alsjeblieft, je nieuwe website. Veel succes ermee!”

Maar dan begint vaak de ellende. Je website is namelijk nóóit af! Als telkens bij elke simpele update of wijziging ‘de teller’ gaat lopen wordt je daar niet vrolijk van. Dat moet je toch gewoon zelf kunnen? Met WordPress kán je dat ook!

Als je geluk hebt is je websites al wel in WordPress gebouwd (zodat je zelf de inhoud kunt wijzigen), maar over onderhoud maakt niemand zich druk, ook je webbouwer of hosting partij niet. Totdat je website gehackt wordt! Dan slaan alle stoppen (terecht) door. Ook komt het regelmatig voor dat een WordPress website niet meer goed functioneerd omdat je net even de verkeerde update van je thema of net even de verkeerde plugin hebt geïnstalleerd. Jammer, maar dit zijn echt veel voorkomende problemen. Één simpele klik kan daarbij desastreuze gevolgen hebben en de oplossing is (zeker als je geen goede backup hebt) niet eenvoudig.

Het lijkt allemaal zo simpel: WordPress is gratis en met een beetje lef en doorzettingsvermogen kun je het zelf installeren. Maar dan komt de stress:

  • Welk thema ga je gebruiken?
  • Welke functionaliteit wil je toevoegen in de vorm van plugins?
  • Hoe zorg je ervoor dat je website veilig is?
  • Maar vooral: hoe zorg je ervoor dat al deze losse componenten nu en in de toekomst goed blijven samenwerken voor je website?

Al deze keuzes en beslissingen nemen wij je uit handen zodat jij je volledig op de inhoud van je website kunt richten. Dat is tenslotte hetgeen wat je bedrijfsvoering direct raakt. Al het gedoe er omheen wil je zo min mogelijk mee te maken hebben.

Daarnaast vinden wij dat de ‘verpakking’ ook in orde moet zijn. Veel van onze conculega’s bieden ‘instant’ WordPress websites aan maar deze zijn veelal alleen op de techniek toegespitst. Wij hebben, met onze vormgevers achtergrond, gekozen voor een zeer flexibel, modern en mobiel-vriendelijk thema framework waarmee onze Studenten ook het uiterlijk van hun website een moderne uitstraling kunnen geven. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op, en wij helpen je desgewenst met de inspiratie.

Maar het allerbelangrijkste is dat wij je leren om zélf aan de slag te gaan met WordPress, want wat heb je aan koffer vol gereedschap als je niet weet hoe je het moet gebruiken?

Hoe zetten jullie online marketing effectief in?

We zijn begonnen met de SEO (door middel van de Yoast plugin) en social media kanalen op te zetten. Daarnaast geven wij wekelijks een ‘kenniskrant’ uit met waardevolle Tips & Trucs over alles wat met WordPress en het bouwen van websites in het algemeen te maken heeft. Maar bovenal is het de bedoeling dat onze website zelf interessante content biedt in de vorm van een blog. Je kunt nog zo goed je SEO en social media kanalen op orde hebben, goede content is tegenwoordig het aller-aller belangrijkste.

AdWords hebben we een poging aan gewaagd, maar nog niet doorgezet. Het is voor ons nog een beetje te ‘schimmig’ allemaal ;-). We vinden het erg vaag wat je nu eigenlijk voor je duurbetaalde kliks krijgt. Maar goed, we gaan ons er wel in verdiepen en wie weet…

Heb je online tools die je graag gebruikt en zo ja welke zijn dat?

Dat is een open deur, WordPress natuurlijk!

Maar naast deze basis gebruiken wij diverse andere tools om onze pakketten zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Denk aan goede beveiligingssoftware of backup faciliteiten van iThemes. Maar ook de SEO plugin van Yoast of de Mailchimp integratie voor nieuwsbrieven maken deel uit van onze standaard configuratie, net als tools voor contactformulieren en social media integratie. Daarnaast gebruiken we Woocommerce voor onze DOE HET ZELF WEBSHOPS.

Wat is volgens jou het grootste voordeel van content marketing?

Zoals ik al eerder zei: goede content is tegenwoordig het aller-aller belangrijkste! Daarmee zorg je ervoor dat je een ‘expert’ status krijgt en dat potentiele klanten je gaan vertrouwen. Wanneer je dat op regelmatige basis blijft doen, blijven bezoekers je volgen en vroeg of laat gaan ze met je in zee. Op dat moment is het zaak hun aandacht vast te houden, want tevreden klanten zijn de ambassadeurs van je bedrijf.

Wat was tot nu toe je grootste uitdaging?

Afgelopen jaar zijn we eigenlijk voortdurend bezig geweest met de voorbereidingen voor de Academy. Zowel qua concept als qua techniek was dat een behoorlijk grote uitdaging.

Nu het eenmaal staat zijn we best wel een beetje trots op het resultaat. Het klopt aan alle kanten en onder de motorkap is de techniek dusdanig voor elkaar dat elke Student absoluut zónder gedoe aan zijn website kan gaan werken. Ook het ontwikkelen van het studiemateriaal waar onze studenten mee aan de slag gaan heeft veel voeten in de aarde gehad, maar ook dat is ons gelukt. Er ligt nu een complete set E-books klaar voor elke student.

Wat was tot nu toe je grootste succes en wat/hoeveel heeft het jou opgeleverd?

De lancering van WordPress Academy Nederland! Het grote succes moet natuurlijk nog komen, maar de pilots die we afgelopen jaar hebben gedaan beloven veel goeds voor de toekomst. Wij zijn heel blij als onze studenten uiteindelijk vol trots en voldoening kunnen zeggen: “Mijn website? Die heb ik zelf gemaakt!”

Waar wil je over 5 jaar staan?

Haha, 5 jaar is in de internet business wel heel erg lang vooruit kijken ;-).

Maar goed: over 5 jaar is WordPress Academy Nederland een begrip én instituut waar elke ondernemer van droomt. Elke succesvolle WordPress website begint dan met een Studiepakket van WordPress Academy Nederland. Zo maken wij goedogende, professionele websites beschikbaar voor elke ondernemer en zijn alle ‘sneue’ verhalen de wereld uit.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Dat is eigenlijk iets wat ik jaren geleden tegen mijzelf zei: “En nu ga je het zelf doen!”. Na jaren in loondienst gewerkt te hebben was het tijd om het roer om te gooien, en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.

Wat is je gouden tip?

Ik zou elke ondernemer die op het punt staat een (nieuwe) website aan te schaffen (of diegene die staat te popelen om zélf aan de slag te gaan met WordPress) willen aanraden de volgende vragen in zijn beslissing mee te nemen:

  • Kan ik zelf aanpassingen doorvoeren op mijn website?
  • Hoe is Interview met Rob Vonk van WordPress Academy Nederlandde beveiliging geregeld voor mijn website?
  • Hoe is het o-zo-belangrijke technische onderhoud geregeld voor mijn website?
  • Krijg ik hulp als ik er even niet meer uit kom?

Alleen als je op deze vragen een bevredigend antwoord krijgt voorkom je teleurstellingen, en een ‘sneu’ verhaal achteraf.

 

Rob Vonk

WordPress Academy Nederland

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *