Maak een tekst scanbaar
Laatste update: 13 oktober 2010

In mijn vorige artikel heb ik kort uitgelegd waarom teksten op een website nog steeds belangrijk zijn. In dit artikel wil ik dieper ingaan op de materie, waarbij de scanbaarheid van teksten aan bod zal komen.

Internet versus Papier

Jakob Nielsen deed eind vorige eeuw al onderzoek naar de manier waarop mensen het internet lezen in vergelijking met papier. De resultaten die uit het onderzoek destijds naar voren kwamen zijn nog steeds van toepassing.

Mensen lezen over het algemeen 25% langzamer van een website in vergelijking met een papieren versie, wat komt door de schermresolutie en vermoeide ogen. De resolutie van tekst op een scherm is veel lager dan op papier, waardoor tekens dus minder scherp zijn en minder prettig om te lezen. Hierin komt steeds meer verbetering doordat onder meer LED-schermen in opkomst zijn, die beter zijn voor de ogen.

Door steeds betere schermen raken ogen ook minder snel vermoeid. Wel blijft het zo dat mensen veelal een scherm aflezen op ooghoogte, zodat iemand gefixeerd zit en de oogleden minder bewegen. Hierdoor wordt er tevens minder oogvocht over de oogbal verspreid wat zorgt dat de ogen sneller vermoeid raken.

Scannen

Mensen lezen minder op het internet maar zijn veel meer bezig met scannen, wat eigenlijk hetzelfde is als het koppensnellen van een krant. Daarom is het belangrijk dat een tekst scanbaar is. Uit onderzoek blijkt dat mensen volgens een F-vormig patroon scannen, zoals hieronder is geïllustreerd. De rode gebieden geven aan dat deze het beste worden gelezen.

Om de scanbaarheid van teksten te verhogen kunnen zal dus de belangrijkste informatie in de rode gebieden moeten worden geplaatst. Dit zijn:

  • De paginatitel
  • De eerste 2 a 3 koppen
  • Belangrijkste woorden vooraan plaatsen

De paginatitel is uiteraard het meest van belang. Daarnaast scannen mensen de daaropvolgende koppen. Door de belangrijkste woorden vooraan te zetten wordt ervoor gezorgd dat mensen sneller vinden wat ze zoeken en daardoor blijven hangen op de website. De koppen moeten er tevens voor zorgen dat zij bij elkaar de betreffende tekst samenvatten.

Andere hulpmiddelen

Daarnaast zijn er nog andere hulpmiddelen die de scanbaarheid van een tekst bevorderen:

  • Gemarkeerde trefwoorden
  • Opsommingen
  • Tussenkoppen
  • Één onderwerp per alinea
  • Omgekeerde piramide
  • Minder tekst

Door gemarkeerde trefwoorden te gebruiken wordt de kans groter dat mensen tijdens het scannen vinden wat ze zoeken. Opsommingen zijn geliefd bij mensen aangezien zij hierdoor direct zien waar een tekst over gaat. Maak hierbij gebruik van zogenaamde bullet points, zoals ik die in deze tekst ook heb gebruikt. Tussenkoppen verwijzen naar de oorspronkelijke structuur en verhogen de scanbaarheid. Door maar één onderwerp per alinea te gebruiken ontstaat er een structuur en voorkom je dat mensen afhaken. De omgekeerde piramide begint met de conclusie, waardoor mensen direct weten waar de betreffende tekst over gaat. Tot slot zorgt minder tekst ervoor dat het overzichtelijker is voor mensen en daardoor beter is voor de scanbaarheid.

Vindbaarheid en zoekmachines

Door een betere scanbaarheid zullen mensen maar ook zoekmachines een tekst en daarmee de betreffende website beter kunnen vinden. In mijn volgende artikel zal ik verder ingaan op het belang van de vindbaarheid van een tekst.

1 Reactie

  1. Annebeth

    Ik zou dit artikel graag als bron van mijn rapport willen gebruiken, helaas is er geen publicatie datum in het artikel opgenomen. Wanneer is dit artikel gepubliceerd?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *