Wat wij kunnen leren van het kampioenschap van Ajax
Laatste update: 7 mei 2012

Ajax werd vorige week officieel kampioen van de Eredivisie en ik wil bij deze iedereen die Ajax een warm hart toedraagt van harte feliciteren. Maar wat kunnen wij als online ondernemers en marketeers hiervan leren?

Roerige tijden

Ajax heeft een roerig jaar achter de rug. In de top lagen de commissarissen bijna continu met elkaar overhoop en leek moddergooien een volkssport geworden. Louis van Gaal leek de nieuwe directeur van Ajax te worden, maar de rechter verbood dit en de in het geheim getekende miljoenencontracten waren hierdoor niet langer rechtsgeldig. Ajax zat hierdoor in een crisis.

Maar op het voetbalveld liet Ajax zich ook niet zijn beste kant zien. In de competitie wilde het niet vlotten en ook in Europa werd de ploeg redelijk vlot uitgeschakeld. Halverwege het seizoen had Ajax zodoende al een flinke achterstand op de concurrentie. Je kunt je voorstellen dat het voor trainer Frank de Boer geen gemakkelijke tijd was, maar ondanks alle omstandigheden bleef hij relatief rustig.

Aan het begin van dit jaar begon de opmars van Ajax. Waar er een soort van rust ontstond in de top van Ajax, lieten de spelers zien over een goede mentaliteit te beschikken. Daarnaast verloor de concurrentie de nodige punten, waardoor Ajax kon opklimmen naar de koppositie in de competitie.

Slagter Media boekt succes in Amsterdam ArenA

Toen ik nog financieel journalist was bij Analist.nl (dat destijds nog deels onder Sanoma Media viel, een jaar of vier geleden), werd ik samen met directeur Ronald door een vriend van Belegger.nl uitgenodigd om mee te doen aan de Money Match. Het is een wedstrijd in de Amsterdam ArenA tussen financieel journalisten en financieel managers. Ik doe nu alweer een aantal jaren mee. Hartstikke gaaf natuurlijk, want wie voetbalt er (naast de profvoetballers) wel eens op de grasmat van de ArenA?!

Hieronder de foto voorafgaand aan de wedstrijd in de ArenA van donderdag 3 mei 2012 (klik op de afbeelding voor een vergroting. Mocht je mij niet zo snel kunnen vinden, ik ben het kleine mannetje in het groen in het midden op de middelste rij).

Dit jaar was de wedstrijd op donderdag 3 mei, dezelfde dag als de huldiging van Ajax. Wij (de financieel journalisten) wonnen met 5-3 van de managers. Helemaal terecht. Ronald de Boer had mij als opdracht meegegeven om als Litmanen te spelen, dus tussen de spitsen en het middenveld. Leuke positie, maar wel heel veel loopwerk. Na de 3-1 vond ik het dan ook even welletjes en gunde ik anderen hun plezier, maar nadat de managers vlak voor rust 3-2 maakten hebben wij in de tweede helft het even rechtgezet. Ondanks dat ik niet scoorde (maar er wel heel dichtbij was met een bal op de lat en een paar reddingen van de keeper) heb ik een prima wedstrijd gespeeld. Een overwinning dus voor Slagter Media, voelt altijd goed.

Maar wat kun je nu leren van het kampioenschap van Ajax? Hieronder volgen een aantal tips.

Zet door!

Allereerst heeft de ploeg een teamprestatie neergezet door samen een mooie prestatie te leveren. Zij hebben doorgezet ondanks dat ze het vanuit diverse kanten moeilijk hadden.

Zet daarom altijd door, ook als het wat minder gaat. Zorg ervoor dat jouw team ook alles voor elkaar over heeft en probeer iedereen gemotiveerd te houden.

Blijf rustig

Ondanks alle hectiek en bestuurswisselingen bleef trainer Frank de Boer rustig. Hij zaaide geen paniek onder zijn spelersgroep en je hoorde hem nooit klagen over de gang van zaken.

Probeer als leider rustig te blijven onder alle omstandigheden. Je werknemers en ook relaties hebben daar baat bij en zullen minder snel nerveus worden. Mensen moeten vertrouwen in je houden.

Heb een doel

Ajax had zich aan het begin van het seizoen ten doel gesteld om kampioen van de Eredivisie te worden. Dit doel hebben zij nooit uit het oog verloren of bijgesteld, ook niet toen zij ver achter stonden op de concurrentie.

Stel voor je zelf geregeld doelen vast die je wilt bereiken. Hierdoor creƫer je focus en motiveer je jezelf en eventueel jouw team om er alles aan te doen dit doel te bereiken.

Geniet van je overwinningen

Ajax genoot van het kampioenschap en stond er uitgebreid bij stil door middel van de huldiging. Iedereen mocht meegenieten van hun succes.

Ronald de Boer zei het nog bij ons in de kleedkamer; probeer te genieten van wat je doet en sta even stil bij iedere overwinning. Vier en deel je succes ook met anderen, dit motiveert je om nog meer uit jezelf te halen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *