Profiteer van het weer
Laatste update: 11 november 2010

Het weer is al jaren één van de populairste gespreksonderwerpen. Terwijl er de komende dagen een ware storm over ons land zal trekken zit iedereen gekluisterd bij zijn tv in spanning af te wachten wat de weermannen en weervrouwen voor onheilspellende berichten de ether in zullen sturen. U kunt hiervan profiteren.

Beleg in het weer

In de Verenigde Staten is het al jaren mogelijk om te belegen in het weer middels zogenaamde weerderivaten. In 1997 werden voor het eerst weerderivaten verhandel door het Amerikaanse Aquila Energy, aldus Dagblad DePers die hiernaar onderzoek deed. Vooral door de plots vrij warme golfstroom El Niño in 1997 en 1998 en andere klimaatveranderingen wereldwijd is de markt van weerderivaten in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Het is sinds kort echter ook mogelijk om te ‘voorspellen’ hoeveel neerslag er maandelijks tussen maart 2011 en oktober 2011 zal vallen boven acht verschillende vliegvelden in de Verenigde Staten. De Chicago Mercantile Exchange (CME Group), biedt namelijk futures en opties aan die beleggers kunnen aanschaffen. CME behoort tot een van de grootste derivatenbeurzen ter wereld.

Lucratief

Dat beleggen in het weer geen uit de hand gelopen hobby is blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks meer dan vijftien miljard dollar in omgaat en daarmee dus erg lucratief is. Dit werd onderzocht door de ‘Weather Risk Management Association’. Onder meer energiebedrijven, organisatoren van concerten en sportevenementen maar ook exploitanten van pretparken handelen in weerderivaten. Bedrijven gebruiken ze vooral om zich in te dekken tegen extreme weersomstandigheden, waar organisatoren willen voorkomen dat hun evenement letterlijk in het water valt. Daarnaast ontdekken steeds meer particulieren de weerderivaten, wat de liquiditeit ervan bevordert.

De overeenkomsten tussen het weer en de beurs zijn er in ieder geval. Van beide moet je namelijk in mijn ogen veel verstand hebben om een degelijke uitspraak te kunnen doen omtrent verwachtingen en dan nog kan het een waar casino kan zijn.

Piet Paulusma

Ik vraag mij dan ook af hoe lang het zal duren voordat het mogelijk is om derivaten te kopen waarmee voorspeld kan worden wat het weer in Nederland voor de komende maanden zal worden. Zal er dan ook handelsverbod komen voor mensen als Helga van Leur en Piet Paulusma? Of zal Piet om dit te ontduiken zijn eigen beleggingsfonds opzetten?

Met bakken uit de hemel

In ieder geval zullen websites als buienradar het de komende dagen druk krijgen en misschien zelfs nog drukker wanneer Nederlandse particuliere beleggers hun eigen weersvoorspelling kunnen doen. Wellicht valt het straks zowel figuurlijk als letterlijk bakken uit de hemel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *