Schokkende kansen
Laatste update: 28 februari 2011

Met enige regelmaat schrijf ik een artikel voor de website van Beleggers Belangen. In het vervolg zal ik deze blogs ook op mijn eigen website neerzetten in dezelfde of aangepaste vorm. In dit artikel beschrijf ik wat de beleggingskansen zijn naar aanleiding van de recente aardbeving in Nieuw-Zeeland.

Aardbeving Christchurch

Vorige week dinsdag werd Nieuw-Zeeland opgeschokt door een aardbeving in Christchurch. De verwoestende aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter heeft inmiddels al vele mensenlevens gekost en er worden nog altijd vele personen vermist. Vorig jaar september werd Christchurch ook al opgeschrikt door een aardbeving. Deze was weliswaar iets krachtiger dan die van vorige week dinsdag, maar toen vielen er geen doden en was de materiƫle schade vele malen minder groot.

Diverse gebouwen zijn namelijk ingestort en anderen aanzienlijk beschadigd geraakt. Het is nu bijvoorbeeld hoogst onzeker geworden of de WK rugby, die voor oktober gepland staan, nog door zullen gaan aangezien een aantal wedstrijden moeten plaatsvinden in het Christchurch Stadium.

Kansen voor Leighton Holdings

Na de gruwelijkheden naar aanleiding van de aardbeving zal de bevolking weer gaan denken aan de wederopbouw van hun omgeving en daar zouden bouwbedrijven zoals het Australische Leighton holdings van kunnen profiteren. Leighton is de grootste bouwonderneming van Australiƫ en voor meer dan 54% in handen van het Duitse Hochtief.

Leighton zal in de komende periode diverse orders krijgen voor de wederopbouw van Christchurch, zo verwachten analisten. Dit is mede het gevolg van de naderende wintermaanden. Naar aanleiding van de vorige aardbeving werden de herstelorders veelal uitgesteld waardoor deze nu eveneens onder grote druk zullen komen te staan om te worden uitgevoerd.

Deze orders zijn broodnodig voor Leighton, aangezien de bouwonderneming recent nog bekend maakte over het afgelopen haljaar een daling van de nettowinst gerealiseerd te hebben van 25%, waardoor deze uitkwam op $216,7 miljoen. Als gevolg hiervan heeft Leighton besloten zijn dividend te verlagen met $0,05 tot $0,60 per aandeel en bevestigd dat het zijn doelstelling van een nettowinst op jaarbasis van $510 miljoen niet zal realiseren. De bouwonderneming gaat nu uit van een nettowinst op jaarbasis van $480 miljoen.

Een ander feit waarom Leighton een interessante beleggingskans is, is het feit dat grootaandeelhouder Hochtief in de belangstelling staat van zijn Spaanse sectorgenoot Actividades de Construccion y Servicios (ACS). Inmiddels heeft de Spaanse bouwonderneming al ruim 33,5% van de aandelen Hochtief in handen. ACS wil onder meer het belang van Hochtief in Leighton verkrijgen, welke door hen wordt gezien als de parel binnen het conglomeraat. Wanneer ACS erin zou slagen Hochtief over te nemen zullen de Spanjaarden een bod moeten doen op het belang van de Duitsers in Leighton. Inmiddels heeft Leighton al een overeenkomst met ACS, waarin is vastgelegd dat de Australische onderneming een aparte tak zal blijven binnen ACS.

De koers van het aandeel Leighton is sinds oktober 2010 aanzienlijk afgenomen van $38,- naar $31,-. Verwacht wordt dat Leighton naar aanleiding van de aardbeving in Christchurch nieuwe orders zal weten binnen te slepen. Door de op handen zijnde overname van grootaandeelhouder Hochtief zou de Australische onderneming daarnaast wellicht een overnamedoelwit kunnen worden indien ACS er niet in zou weten te slagen Leighton in te lijven. De Spanjaarden zouden dan hun belang van de hand willen doen, waardoor andere kapers hun slag zouden kunnen slaan. Beide ontwikkelingen zouden een gunstig effect kunnen hebben op de koersontwikkeling van Leighton.

Bron: Beleggers Belangen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *