10 stappen om je eigen schrijfstijl te vinden en te houden
Laatste update: 4 april 2012

Iedereen kent het wel, je hebt geen inspiratie voor het schrijven van goede en waardevolle content. Starend naar je monitor verschijnt er geen letter op het digitale papier. Je hebt geen idee waar je moet beginnen en je ziet de klok verder tikken…

Ook ik kamp wel eens met inspiratieproblemen, maar gelukkig zijn er genoeg inspiratiebronnen die je over dit dode punt heen kunnen helpen. Zo plaatste ik recent nog een mooie infographic, waarin 22 tips worden gegeven om je mooie content ideeën te laten creëren.

Wees authentiek

Ik raad je zeker aan om ook even onderstaande video van Mitchel van Duuren van de website Internetmiljonair.nl te bekijken.

Mitchel geeft onder meer aan dat hij schrijven nooit leuk vond en het uitstelde, totdat hij halsoverkop een artikel schreef waarop hij niet trots was. Dit uitstelgedrag werd mede veroorzaakt omdat hij het niet leuk vond, iets wat natuurlijk begrijpelijk is. Maar feit is dat veel mensen het lastig vinden, omdat zij zoeken naar een eigen schrijfstijl. Mitch adviseert dan ook om authentiek te zijn en te schrijven zoals je praat. Hij geeft in zijn artikel een aantal tips die hijzelf gebruikt om content te publiceren die ergens over gaat en leuk is om te lezen.

Vind je schrijfstijl en houd deze vast

Vaak is het zo dat mensen ook niet durven te schrijven, omdat zij bang zijn dat een ander dan zijn mening hierover gaat geven. Mensen gaan zich vergelijken met anderen, bijvoorbeeld goede coyprwriters. Wees echter jezelf. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Op Problogger las ik recent een mooi 10 stappenplan die je helpt om over je angst heen te stappen en je eigen schrijfstijl te vinden en te houden.

  1. Wees je bewust van je angsten. Doe niet alsof ze er niet zijn.
  2. Confronteer ze. Confronteer je angsten met het simpele, ongecompliceerde bewustzijn. In andere woorden, ga na hoe jouw angsten (en gedachten in het algemeen) je fysiek laten voelen.
  3. Maar voed ze niet. Net als trollen die lol hebben met het aanrichten van schade, zullen je angsten afnemen en uiteindelijk verdwijnen wanneer je stopt om met ze bezig te zijn op hun voorwaarden.
  4. Herken dat je angsten een illusie zijn. Je kunt lachen om hun duivelse onschuld.
  5. Schrijf op papier. Schrijf door je angsten heen en noteer wat er ook maar in je op komt.
  6. Let op de neiging om ons negatief te vergelijken met anderen. Deze verlammende, oordelende gedachten zijn wederom een illusie, nog een truc om onze creativiteit te belemmeren.
  7. Realiseer dat actie angst overtroeft. Wanneer iets moeilijk wordt, ga dan eens een stukje wandelen, even een balletje trappen of iets anders ter ontspanning doen (ik ben onder meer trompettist en muziek spelen is voor mij bijvoorbeeld een goede afleiding). Doe deze activiteiten elke dag om ervoor te zorgen dat moeilijke dingen gemakkelijk worden.
  8. Schrijf je innerlijke waarheden op. Doe dit met veel moed en eerlijkheid. Hierdoor vindt je jouw eigen stem en schrijfstijl.
  9. Neem waar dat je niet alleen bent. Iedereen voelt deze angsten, geloof niet dat dit niet zo zou zijn.
  10. Vertrouw in het proces. Zorg voor een besef dat alles, zelfs angst, je iets kan leren!

Met deze 10 stappen kom je hopelijk verder in het overwinnen van je angsten en het pakken van je kansen. Of zoals Mitch het zo mooi zei: “Zet je over je angst heen en word weer een mens”.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *