5 redenen om te kiezen voor WordPress
Laatste update: 11 november 2013

Steeds vaker kom ik met ondernemers in contact die hun website goed vindbaar willen maken voor hun bezoekers en dus zoekmachines. De basis is daarvoor een goede website en cms, alleen gaat het daar vaak al mis. Maar heb je al eens aan WordPress gedacht?

Welk cms wordt het?

Iedere ondernemer heeft voor het dilemma gestaan; welk cms (content management systeem) ga ik gebruiken voor mijn website? Wordt het WordPress, Joomla, Drupal of toch maar een eigen cms van een websitebouwer?

Ook ik stond voor deze keuze toen ik in september 2010 begon met Slagter Media. Ik had destijds weinig verstand van html en andere programmeertaal, maar wilde wel graag zelf aan de slag in plaats van het uit te besteden. Onder meer omdat ik dacht dat het erg leerzaam zou zijn voor mij. Ik stond daarom voor de keuze tussen WordPress, Joomla en Drupal, allen open source cms’n.

Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk gekozen voor WordPress vanwege de goede beoordelingen die erover waren te vinden op internet, maar ook door de simpele opzet.

Persoonlijk adviseer ik ondernemers altijd om voor WordPress te gaan, omdat ik er zelf goede ervaringen mee heb. Maar ook Joomla of Drupal zijn prima cms’n om mee aan de slag te gaan. Dit omdat deze vrij laagdrempelig zijn om mee van start te gaan. Vraag eens in je omgeving wie voor welk cms als basis voor zijn of haar website gekozen.

Eigen cms

Regelmatig kom ik echter nog (online onderneners) tegen die een eigen cms van een websitebouwer hebben. Natuurlijk geen probleem als dit cms goed werkt, maar vaak is het al achterhaald! Diverse webbouwers hebben echter tijd en energie gestoken in een eigen cms en willen natuurlijk dat je daarmee aan de slag gaat, in plaats van dat je vraagt om een website die gebouwd is op bijvoorbeeld WordPress.

Vaak is het echter zo dat deze cms’n achter de feiten aanlopen. Doordat WordPress (maar ook Joomla en Drupal) open source zijn, staat de ontwikkeling van het cms nooit stil. Een websitebouwer staat met zijn eigen cms natuurlijk in zijn eentje, waardoor de ontwikkeling wel eens achter blijft bij wat (online) ondernemers tegenwoordig wensen.

Denk bijvoorbeeld eens aan de ontwikkelingen rondom zoekmachine optimalisatie. Recent moest ik nog bij een relatie van mij aankloppen bij zijn websitebouwer, om te vragen of in zijn eigen cms er velden konden worden aangemaakt voor de meta titel en meta omschrijving. Zonder dit begrijpen zowel Google als bezoekers namelijk minder goed waar een pagina over gaat. Gelukkig kon de websitebouwer dit probleem oplossen, maar het is wachten totdat het volgende euvel zich voordoet.

In WordPress heb je deze problemen niet zo snel. Er zijn bijvoorbeeld diverse handige extra functies beschikbaar om je website te optimaliseren voor SEO. Daarnaast worden deze stukjes software regelmatig bijgewerkt, zodat je website ook up-to-date blijft.

5 redenen voor WordPress

Maar wat is nu eigen WordPress en waarom is het zo’n populair cms? Hier zijn 5 redenen om enthousiast te worden over WordPress.

#1 – WordPress is gratis

Een van de belangrijkste redenen om WordPress te gebruiken is dat het GRATIS is! Je kunt de WordPress software downloaden en vervolgens op je eigen domein installeren, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen voor softwarelicenties of iets dergelijks.

#2 – WordPress is gemakkelijk

Een van de redenen waarom WordPress zo snel erg populair is geworden is omdat je over geen tot weinig technische vaardigheden hoeft te beschikken om een website te bouwen. Kijk maar naar mij. Ik beschikte over weinig tot geen technische kennis, maar heb bijna volledig zelfstandig mijn website gebouwd.

Als WordPress vervolgens eenmaal is geïnstalleerd en geconfigureerd, kan alles gemakkelijk worden gemanaged via overzichtelijke menu’s.

Kijk bijvoorbeeld naar de afbeelding hieronder. WordPress biedt de mogelijkheid om op een simpele manier een artikel op je website te plaatsen. Als je ooit Microsoft Word hebt gebruikt weet ik (bijna) zeker dat je hiermee uit de voeten kunt.

Hoe voeg je een nieuw bericht toe in WordPress

#3 – WordPress is krachtig

WordPress is een cms dat zeer flexibel is. WordPress is zoals gezegd een open source project, wat betekent dat er toegang wordt gegeven tot de bronmaterialen van het project en iedereen er zodoende mee aan de slag kan.

Hierdoor staat de ontwikkeling van WordPress nooit stil, maar kunnen ook externe partijen producten ontwikkelen die het cms nog krachtiger kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan extra functionaliteiten (genaamd plugins) om je website zoekmachinevriendelijker te maken of om inschrijfformulieren te creëren. Maar ook de voorkant van je website kun je helemaal naar wens aanpassen  middels zogenoemde ‘themes’. Met een paar muisklikken heb je op deze manier een hele andere website.

Hierdoor is er een weer een nieuwe groep websitebouwers en designers ontstaan die zich puur focussen op het bouwen van producten voor WordPress. Niet al deze plugins en themes zijn gratis, maar kosten je ook zeker geen fortuin.

Je hoeft daardoor ook niet duizenden euro’s uit te geven aan je website voor bijvoorbeeld de ontwikkeling en het webdesign. Je kunt zelf een website op basis van WordPress bouwen, of het uitbesteden aan een WordPress expert.

#4 – Lage onderhoudskosten

Over het algemeen genomen bieden gratis plugins en themes weinig ondersteuning voor de gebruikers. Vaak is dit geen probleem omdat veel van de gratis plugins en themes goed zijn gebouwd en regelmatig updates uitbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de plugin WordPress SEO van Yoast die ik gebruik, superhandig en erg goede ondersteuning (p.s. de plugin is gemaakt door de Nederlander Joost de Valk).

Voor mijn eigen websites maak ik gebruik van Woothemes, die een aantal erg mooie themes en plugins hebben maar ook goede ondersteuning geven. Zo is er online voor ieder theme een uitgebreid stappenplan te vinden. Deze themes kosten vaak niet meer dan omgerekend €100 euro, maar daarvoor heb je wel een goed product.

Het enige wat je naast WordPress nog meer nodig hebt is een domeinnaam en een hostingpartij. Deze kosten liggen gemiddeld rond de €100 per jaar, afhankelijk natuurlijk van je wensen.

#5 – WordPress geeft je de controle

Zoals ik al eerder zei geeft WordPress je de controle over je website. Je hoeft geen programmeervaardigheden te hebben, terwijl je ook niet afhankelijk bent van een websitebouwer of designer om je website bij te houden.

Als je WordPress website eenmaal staat, hoef je alleen maar te leren welke functies en applicaties er voor WordPress beschikbaar zijn en hoe je deze het beste kunt toepassen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen voor WordPress, maar naar mijn mening wegen deze zeker niet op tegen de voordelen.

Hulp nodig met WordPress?

Ik ben benieuwd welk cms jij als basis gebruikt voor je website en waarom je daarvoor gekozen hebt? Laat daarom hieronder een reactie achter, ik ben benieuwd!

Heb je daarnaast hulp nodig om je eigen (WordPress) website op te zetten of wil je het liever uitbesteden? Wij kunnen je helpen, bijvoorbeeld via een online of offline cursus! Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je over de mogelijkheden!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *