7 tips voor content marketing webinar succes
Laatste update: 16 december 2011

Marketeers vinden webinars zeer belangrijk in hun content marketing strategie, maar waarom gebruiken ze deze dan nog zo weinig? In dit artikel vindt je 7 tips voor succesvolle webinars.

Uit een recent gepubliceerd onderzoeksrapport van Content Marketing Instute (CMI) komt naar voren dat marketeers webinars de op één na effectiefste manier vinden van de content marketing tactieken. Maar waarom gebruikt dan slechts 46 procent van de marketeers webinars? Het is namelijk volgens mij een uitstekende manier om je waardevolle content te delen en om jezelf te positioneren als een leider in jouw vakgebied.

Om te voorkomen dat je voor schut staat en daarmee te verzekeren dat je webinars een succes zijn, staan hieronder 7 tips om op te nemen in je content marketing webinar strategie.

1.      Bouw een e-mail adressenbestand van klanten en potentiële klanten

Als het gaat om webinars is content belangrijk, maar een e-mail adressenbestand nog veel belangrijker. De meest effectieve manier om je webinars onder de aandacht te brengen is namelijk door middel van e-mail marketing. Door het sturen van een e-mail naar een lijst mensen die al bekend met je zijn worden zij namelijk op je webinar geattendeerd. Je kunt natuurlijk de meest geweldige content hebben, als mensen deze niet kunnen vinden is al je moeite voor niets geweest. Als je al nieuwsbriefleden hebt is dit super en heb je een voorsprong op je concurrenten. Je hebt namelijk al mensen die je als een betrouwbare bron voor informatie zien. Maar als je nog geen e-mail adressenbestand hebt, zal de eerste stap zijn om een e-mail database op te bouwen door het aanbieden van gratis nieuwsbrieven, white papers of andere content op een regelmatige basis.

2.      Gratis of tegen betaling; bepaal de positie van je webinars

De keuze tussen gratis webinars of tegen betaling is erg belangrijk en mede afhankelijk van je branche. Als je een webinar programma neerzet dat gericht is op het bieden van waardevolle, leerzame content aan je leden op een regelmatige basis, overweeg dan om deze gratis aan te bieden aan je leden en een vergoeding te rekenen voor niet-leden. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op de prijsbepaling van je webinars. Of je nu wel of niet een vergoeding vraagt, vergeet niet dat de tijd van je publiek kostbaar is en dat daarom je content waardevol moet zijn. Dus zorg ervoor dat je niet de tijd van je bezoekers verspilt en lever altijd waardevolle content!

3.      Zorg voor focus van je content in je webinars

Het is beter om dieper in te gaan op een specifiek onderwerp dan globaal een breder onderwerp te behandelen. De best beoordeelde webinars zijn degene die waardevolle details verstrekken over een specifiek onderwerp, inclusief tips en strategieën. Veel webinars duren een uur, gevolgd door een ‘vraag en antwoord’ sessie.

4.      Zorg altijd voor webinars van hoge kwaliteit

Waar webinars een content marketing strategie kunnen zijn, moet je wel in de planning van je topics het woord ‘marketing’ uit je hoog zetten. Zorg ervoor dat de inhoud van je webinars niet alleen maar gaat over producten of service van jezelf, want dan wordt het al snel gezien als een ordinair verkooppraatje, hoe goed je producten dan ook mogen zijn!

5.      Zorg altijd voor webinars van hoge kwaliteit

Vraag jezelf altijd af wat deelnemers leren van je webinar. Gaan deelnemers bijvoorbeeld beter presteren, kosten besparen of fouten voorkomen? Zorg dat het van toegevoegde waarde is voor de deelnemer.

6.      Promoot niet je webinar serie als een ‘serie’

Zelfs wanneer je van plan bent om een serie webinars te maken, promoot deze dan niet als een serie. Promoot elk webinar als een afzonderlijk onderwerp. De verleiding is groot om de gehele serie te promoten, waarbij er een korting wordt gegeven als deelnemers zich voor een bepaalde datum inschrijven. Hierdoor gaan mensen twijfelen en het uitstellen; en van uitstel komt afstel waardoor zij zich nooit inschrijven voor je webinar. Het blijkt dat maar weinig mensen zich inschrijven voor een gehele webinar serie en je verliest mensen die zich wel hadden ingeschreven voor een afzonderlijk webinar over één bepaald onderwerp.

7.      Biedt een opgenomen versie van het evenement aan

Deelnemers profiteren van webinars die zijn terug te vinden op je website omdat zij het evenement zo kunnen terugkijken wanneer het hen uitkomt. Daarnaast kunnen zij je opgenomen webinar delen met hun netwerk, waardoor de kans groot is dat het aantal inschrijvingen voor je volgende webinar stijgt. Probeer ook te bepalen of er nog voordelen zijn voor betalende deelnemers ten opzichte van gratis deelnemers, om hen zo meer betrokken te laten voelen tot je bedrijf.

Bonustip

Hier volgt nog een bonustip. Iemand die al een tijdje bezig is met webinars is Tonny Loorbach van Internet Marketing Universiteit. Zijn meest recente gratis online seminar (webinar) is van 8 december en gaat over marketing, salespsychologie en persoonlijke ontwikkeling. Zeker de moeite waard om te lezen en ontzettend leerzaam als je het mij vraagt. Maar vooral een goed voorbeeld hoe een webinar gehouden kan worden. Hieronder vindt je het webinar.

Geconcludeerd kan worden dat wanneer webinars succesvol worden ingezet, deze voldoende waarde voor je bedrijf kunnen opleveren en een belangrijk component worden voor je content marketing activiteiten. Probeer het daarom en leer daarvan!

Ben jij al bezig met webinars of van plan dit te gaan doen? Laat dan hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *