Freelancer worden, de voordelen en nadelen (infographic)
Laatste update: 4 januari 2013

Wil je freelancer worden? Bekijk dan eerst eens deze infographic.

Net als vele anderen ben ook ik ooit begonnen als freelancer. Ik schreef al eens over waarom mensen freelancer worden naar aanleiding van een gave infographic daarover.

Via Daily Infographic kwam ik recent onderstaande infographic tegen, waarin de voor- en nadelen over het freelancer worden zijn uitgelegd. De infographic is gemaakt door Jess3 en 24Seven.

Top 3 voordelen

Het grootste voordeel om freelancer te worden is volgens de infographic het salaris ten opzichte van de uren die worden gemaakt. Als freelancer werk je vaak tegen hogere uurlonen dan iemand met een vast dienstverband. Uit de infographic komt bijvoorbeeld ook naar voren dat 55% van de freelancers verwacht dat zijn verdiensten gaan stijgen.

Als tweede reden wordt de balans tussen werk en privé genoemd. Als freelancer bepaal je meestal zelf waar je werkt, zodat je bijvoorbeeld niet elke dag veel hoeft te reizen.

Als derde reden wordt de flexibiliteit genoemd. Je kunt als freelancer namelijk zelf bepalen wanneer je werkt en hoeveel uren je werkt.

Top 3 nadelen

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen om freelancer te worden. Het meest voorkomende probleem bij freelancers is dat zij piekeren om relevant te blijven voor hun branche.

Het tweede nadeel dat in de infographic wordt genoemd is dat je als freelancer veel te maken hebt met deadlines en je daar ook strikt aan gehouden wordt. Dit kan zorgen voor druk en/of stress.

Het laatste nadeel is dat freelancers vaak een gebrek aan visie hebben over welke richting zij met hun bedrijf willen inslaan. Omdat je vaak op jezelf bent aangewezen is het van belang dat je zelf of samen met een coach een strategie uitstippelt.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

freelancer worden voordelen en nadelen infographic

 

 

 

 

 

 

 

Freelancer worden

Denk jij erover om freelancer te worden, maar zit je nog met een aantal problemen? Neem dan eens contact op of kijk hier voor meer informatie of op Jooble | Banen | Freelance.

Bekijk hier alle infographics op Slagter Media.

17 Reacties

 1. Robert van Heerde

  Helemaal eens met de top 3 voordelen. Maar het zijn niet alleen voordelen voor de freelancer zelf. Ook je klanten profiteren daarvan.

  Bijvoorbeeld het uurtarief. Die is flink hoger dan wanneer je voor een baas werkt, maar toch lager dan het uurtarief van een bureau.

  Ook de flexibiliteit van een freelancer heeft zijn voordelen voor de klant. Ik heb verschillende klanten (kleine ondernemers) die afgeschrikt werden door de contracten van bureaus. ”Tekent u hier maar, dan nemen we alles uit handen”. En dat willen kleine ondernemers vaak juist niet. Ook contracten waar ze een jaar aan vastzitten schrikken vaak af.

  Ze willen betrokken worden bij het hele project en zelf (deels) aan de knoppen draaien. Als freelancer kun je je heel gemakkelijk hierop aanpassen.

  Ik wil niet zeggen dat bureaus slecht zijn, maar naar mijn idee zijn de voordelen van een freelancer vooral van toepassing op kleine ondernemers.

  In de top 3 nadelen kan ik mij dan weer helemaal niet vinden. Deadlines heb je toch ook als je voor een baas werkt? Ligt er misschien ook aan in welke branche je actief bent. Heb daar zelf geen last van. Zolang je je planning maar op orde hebt.

  Naar mijn idee moet je voordat je voor jezelf begint heel goed nadenken over de richting die je op wilt. Daarnaast merk je (wanneer je eenmaal begonnen bent) op een gegeven moment dat je vanzelf een bepaalde kant opgaat.

  Verder: ik kan het iedereen aanraden om zelfstandig ondernemer te worden. Het is één groot avontuur waar je in beland :).

 2. Gina Vandermeer

  Grootste voordeel is blijkbaar dat je “als freelancer vaak tegen hogere uurlonen werkt dan iemand met een vast dienstverband”.

  Hieruit zou je kunnen besluiten dat een freelancer veel meer verdient dan een werknemer en ook dat een freelancer veel duurder uitvalt voor een opdrachtgever.

  Beide veronderstellingen moet je nuanceren.

  Een freelancer verdient maar meer dan een werknemer als zijn orderboek constant gevuld is. Lege uren zijn er altijd maar als het gaat om lege periodes, dan zakt je omzet ook meteen. Dat is zowel het geval tijdens vakantie, ziekte of “economische werkloosheid”.

  Voor een opdrachtgever hoeft een freelancer niet duurder te zijn dan een werknemer als het gaat om een kortlopende opdracht. Tenslotte betaal je als werkgever geen vakantiegeld, geen eindejaarspremie, geen werkgeversbijdragen en ook geen opzegvergoedingen terwijl je wel een ervaren en loyale medewerker in huis haalt.

  Dus altijd een beetje voorzichtig zijn met het schermen van “hoge” uurlonen of dagvergoedingen.

 3. Mariska van Dasselaar

  Leuk om de voor- en nadelen van freelancer zijn op een rijtje te zien! Ik ben het helemaal met je eens dat vooral de flexibiliteit en vrijheid grote voordelen zijn. Lekker zelf je tijd indelen en opstaan wanneer je wilt.

  Ik zou als nadeel nog willen toevoegen dat je als freelancer zelf je opdrachten binnen moet zien te halen en dat dat vaak veel tijd en moeite kost (in elk geval in crisistijden).

  Wat betreft het hoge uurtarief heb ik ook zo mijn twijfels. Hoewel je inderdaad een hoger tarief kunt handhaven, gaat de helft daarvan op aan de belasting, verzekeringen en het opbouwen van pensioen. Het lijkt dus veel, maar er blijft een stuk minder van over. Daarnaast zijn er veel uren die niet gefactureerd kunnen worden, maar die je wel werkt. Relatief gezien zakt je uurtarief daarmee enorm ten opzichte van een vaste baan, waar de uren die je werkt ook allemaal uitbetaald worden.

 4. Robert van Heerde

  Klopt helemaal Mariska wat betreft het uurtarief. Toch ben ik er van overtuigd dat je als freelancer aan het eind van de streep meer overhoudt dan met een baan. Mits je genoeg facturabele uren maakt natuurlijk. En dat mag ook best lijkt mij als je een hardwerkende zelfstandig ondernemer bent ;).

  Zoals Gina al aangaf, het moet genuanceerd worden.

  Ik vind het trouwens juist een pluspunt om mijn eigen klanten binnen te halen. Ik leer er namelijk heel erg veel van.

  @ Christian, Gina en Mariska

  Bedacht mij zojuist nog een ander pluspunt van het werken als freelancer (of zelfstandig ondernemer). Het geeft je een enorme boost wat betreft persoonlijke ontwikkeling en kennis. Ervaren anderen dit ook zo?

  Leuke discussie!

 5. Mariska van Dasselaar

  Robert, daar ben ik het helemaal mee eens, dat het enorm goed voor je persoonlijke ontwikkeling is om freelance te werken. Zelf ben ik sinds ik zelfstandig ondernemer ben enorm gegroeid en sterker in mijn schoenen gaan staan. Ik ben ook minder goedgelovig geworden en op bepaalde punten harder geworden (bijvoorbeeld op het gebied van laat betalende klanten).

  Wat betreft het uurtarief: ja, als je bedrijf flink draait, kun je uiteindelijk meer verdienen dan in loondienst, hoewel dat natuurlijk weer afhangt van de baan die je anders gehad zou hebben. Je kunt natuurlijk net zo veel uren maken als je wilt als er genoeg werk is.

 6. Christian Slagter

  Leuk om te zien dat deze discussie zo leeft!

  @Robert zelf heb ik wel te maken met harde deadlines die vaak op het laatste moment worden gegeven. Dan kun je ervoor kiezen om de opdracht te laten gaan, maar dat scheelt je toch weer omzet.

  Het nadenken over de juiste richting is erg belangrijk zoals je al zegt, al pas je deze op een gegeven moment ook weer aan als bijvoorbeeld de markt verandert.

  @Gina bedankt voor de aanvullingen, zeer welkom want inderdaad kun je als freelancer prima ‘concurreren’ met vaste werknemers.

  Het is inderdaad een groot avontuur maar je moet er wel tegen kunnen dat alles erg volatiel is.

 7. Christian Slagter

  @Mariska bedankt voor je aanvullingen. Het is zeker moeilijk om zelf je opdrachten te moeten binnen halen, temeer als je bedenkt dat op platformen als Freelance.nl en Offerti.nl het bezaaid is met concurrenten. Maar je leert er daardoor zoals Robert al zegt wel ontzettend veel van je breid je netwerk enorm uit.

  Ik ervaar het dus inderdaad als een manier om jezelf op diverse vlakken te ontwikkelen.

 8. Robert van Heerde

  @ Mariska

  Heel herkenbaar wat je beschrijft!

  @ Christian

  Toevallig kreeg ik gister ook een spoedopdracht die morgenochtend af moet zijn. Gelukkig kan ik hier prima op inspelen. En inderdaad, als je het kan is het zonde om omzet mis te lopen.

  Het is een avontuur waarbij er erg veel op je af komt. Gelukkig (vind ik) is het wel heel leuk en interessant. Nadeel is vaak wel dat ik, eenmaal in bed, nog lang na lig te denken over van alles. Dat komt je nachtrust niet altijd ten goede ;). Herkenbaar voor iemand?

 9. Christian Slagter

  @Robert heb ik ook last van gehad en soms nog steeds, zeker als het een negatieve reactie is aangezien je het natuurlijk altijd zo goed mogelijk wilt doen.

  Mijn advies, probeer in de avond niet meer je mail te checken want je kunt er vervolgens vaak toch niets meer aan doen. Doe in plaats daarvan iets ontspannends, bijvoorbeeld een hobby. Voor mij werkt het.

 10. Gina Vandermeer

  Voor mij is het freelancen inderdaad ook een belangrijke manier om aan zelfontplooiing te doen (of persoonlijke ontwikkeling zoals Robert het noemt). Kennis opdoen, nieuwe ontwikkelingen volgen, zelf verantwoordelijkheid nemen en een stukje leiderschap.

  Zo geraak je niet out want dat is het enige waar ik mij wel eens zorgen over maak: oud worden als freelancer. Ik kom ook nooit “oude” freelancers tegen. Tenzij in het hogere segment zoals interim-managers of consultants.

  En tja, over het uurloon van een freelancer kunnen we nog wel een heel boompje opzetten.

 11. Robert van Heerde

  @ Goede tip! Ga ik eens mee beginnen. Sporten helpt vaak ook wel goed. Maak je je hoofd even lekker leeg!

 12. Frederik Vermeire

  Top infographic over freelancers. Voordelen zijn helemaal waar!

 13. Chesney

  Leuke infographic! Ik vind het vooral belangrijk om steeds voldoende tijd voor jezelf vrij te maken zodat je niet “verdrinkt” in je werk waardoor je meer maar minder efficiënt gaat werken. Voordeel dat je enorm veel bijleert is voor mij wel top!

 14. Christopher Cardoen

  Hey, Jou infographic ziet er tip top uit. Zou deze graag delen indien je dit ok zou vinden.

 15. Christian Slagter

  Hey Christopher uiteraard, geen probleem!

 16. Christopher

  Leuk artikel en supertoffe infographic.

 17. CRE8ME

  Ik ben het volledig met jou eens. Ik ben sowieso een tevreden freelancer. Bedankt om dit mooi artikel te delen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jaaroverzicht 2016 en vooruitblik 2017 - […] Freelancer worden, de voordelen en nadelen (infographic) (2.925 weergaven) […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *