Hoe besteden wij de decembermaand (infographic)
Laatste update: 29 november 2013

Sinterklaas en Kerst staan weer voor de deur, feestdagen die voor veel webwinkeleigenaren erg lucratief kunnen zijn. Vergelijkingssite Kieskeurig.nl heeft eens uitgezocht hoe consumenten de decembermaand besteden en dit samengevat in een mooie infographic.

Kieskeurig heeft onderzocht waar Nederlanders hun decembermaand aan besteden. In totaal deden er ongeveer 1000 consumenten mee aan het Kieskeurig.nl Feestdagenonderzoek en de resultaten daarvan staan in onderstaande infographic.

Sinterklaas of Kerst infographic

Omdat de infographic qua grootte erg groot is vind je deze hier.

Uit het onderzoek blijkt dat 46% van de ondervraagden zowel Sinterklaas als Kerst vieren. Zelf val ik ook onder deze categorie. Verder viert 35% van de consumenten alleen kerst en 6% alleen Sinterklaas. Tot slot is 13% van de mensen in mijn ogen een saggerijn, aangezien zij zowel geen Sinterklaas als Kerst vieren.

Wat geven wij uit?

Een interessante vraag is hoeveel geld mensen uitgeven voor zowel Sinterklaas als Kerst. Uit het onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt wij gezamenlijk meer uitgeven met Kerst dan met Sinterklaas. De infographic laat zien dat er veel meer cadeaus van €201 tot en met €300 worden gegeven tijdens Kerst dan met Sinterklaas.

Hoe vieren wij Sinterklaas?

De infographic laat verder zien dat 50% van de consumenten tijdens Sinterklaas cadeaus uit de zak haalt. Zelf heb ik daar ook goede herinneringen aan toen ik nog kind was.

Tegenwoordig behoor ik tot de 34% die tijdens Sinterklaas aan surprises werkt. Erg leuk om te doen, al ben ik persoonlijk beter in rijmen dan knutselen. Verder geeft 13% van de ondervraagden aan dat zij tijdens Sinterklaas spelletjes spelen en bij 8% komt de baas zelf op bezoek.

Hoe vieren wij Kerst?

Uiteraard heeft Kieskeurig.nl ook gevraagd hoe wij kerst vieren en daaruit blijkt dat 56% van de consumenten cadeaus onder de kerstboom heeft. Verder speelt 12% tijdens de Kerstdagen een spelletje en doet 6% aan surprises.

Interessant voor webwinkeleigenaren is dat 3% van de ondervraagden aangeeft een paar dagen voor kerst nog cadeaus in te slaan. Het kan dus lonen om juist rond die tijd online danwel offline te adverteren.

Top 3 mannencadeaus

Bij mannen is elektronica favoriet, 14% van de respondenten geeft aan hier de voorkeur te geven. Denk bijvoorbeeld aan tablets of smartwatches.

Verder geeft 11% van de mannen aan iets voor in huis te willen hebben, terwijl 9% de voorkeur geeft aan kleding/schoenen. Opvallend vind ik dat lekkernij als snoepgoed of drank niet voor komt in de top 3. Dat is toch wel altijd iets wat ik altijd op mijn lijstjes zet.

Top 3 vrouwencadeaus

Uit de infographic blijkt dat met 16% beauty gerelateerde cadeaus het meest worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan parfum en make-up. Persoonlijk vind ik dit interessant, aangezien wij zelf een webshop in make-organizers hebben. Het is natuurlijk superhandig als je al je make-up netjes kunt opbergen. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een sinterklaas- of kerstcadeau…

Verder geeft 13% van de ondervraagden aan dat zij hun vrouw of vriendin iets voor in huis geven, terwijl de top 3 wordt gecompleteerd door kleding/schoenen met 5%.

Hoe besteed jij de decembermaand?

Ik ben benieuwd hoe jij de laatste maand van het jaar besteedt? Vier je alleen Sinterklaas, Kerst of allebei?

En welke kansen zie je als online ondernemer? Laat hieronder een reactie achter.

1 Reactie

 1. Marieke

  leuke infographic! Hebben jullie er ook eentje die ik op fB kan delen?

  Wat ik me afvraag is de verdere verdeling van de uitgaven, want deze informatie gaat enkel over cadeaux (sinds wanneer is die spelling veranderd? XD), toch? Er staat namelijk ‘vieren’, maar dat kan ook samen dineren zijn.

  Ik heb het gevoel dat veel mensen met de Sint meer, maar goedkopere en vaak praktische cadeautjes geven en met de kerst minder, maar luxere cadeaux geven.

  Ook uitgaven aan eten en drinken lijkt me leuk om te volgen. Die lijken mij met de kerst veel hoger.

  Ik blijf zelf erg van de Sint. Als een Britse vriend van me met de kerst weer met een pakje aan komt zetten, ben ik toch ieder jaar weer vergeten wat voor hem te kopen. Oeps 😉

  De Kerst blijft een tijd van ‘vreten op aarde’ , zoals onze familie dat zo charmant zegt. En de Sint brengt cadeaux.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *