Hoe maak je een infographic?
Laatste update: 27 juli 2012

Infographics zijn de tijd steeds populairder geworden. Een infographic is eigenlijk niets minder dan een afbeelding waarin data op een visuele manier wordt gepresenteerd. Dat deze vorm van content flink aan populariteit heeft gewonnen mag eigenlijk geen verrassing zijn. Je kunt namelijk met een infographic statische data interessant maken.

Zoals je wellicht wel hebt gezien op mijn blog ben ik behoorlijk gecharmeerd van infographics. Zo plaats ik elke vrijdag een infographic over onderwerpen als content marketing en social media. Inmiddels ben ik op zoek naar websites/programma’s waar je gemakkelijk zelf deze content kunt maken en ga ik daar ook een artikel over schrijven. Tips zijn dus welkom!

Infographic stappenplan

Via Frankwatching.com kwam ik ondertussen onderstaande infographic tegen van Infographic Labs, waar in 7 stappen wordt uitgelegd hoe je een infographic kunt maken. Hieronder heb ik ze even kort benoemd.

De eerste stap is logischerwijs tot een idee komen. Maak een lijst met mogelijke ideeën. Maak vervolgens een globaal overzicht van hoe je de informatie in je infographic wilt laten terugkomen, zeg maar het verhaal.

De derde stap is het bepalen van het kleurenschema. Gebruik kleuren die vriendelijk voor de ogen zijn. Daarna maak je afbeeldingen die de aandacht trekken en de behoefte aan tekst tot een minimum beperken.

Stap vijf is om het onderzoek dat je verwerkt hebt in de infographic te onderbouwen met relevante bronnen. Probeer een aantal autoritaire bronnen (bijvoorbeeld Centraal Bureau voor de Statistek, CBS) aan te gebruiken. Daarnaast zullen deze bronnen vervolgens ook eerder geneigd zijn om de content met hun netwerk te delen.

Stap zes is de infographic te voorzien van feiten en conclusies. Zet in simpele statistieken uiteen waar het op neerkomt. Tot slot stel je in stap zeven orde op zaken en pas je waar nodig is nog de infographic aan.

Ben jij een liefhebber van infographics en zet jij ze al in voor je bedrijf?

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Bekijk hier alle infographics op Slagter Media.

 

6 Reacties

 1. James

  Leuk artikel, Christian. Ik heb dit content-type enkele maanden geleden voor het eerst ontdekt en het is inderdaad een hele fijne methode om informatie over te brengen.

  De informatiegraphics zijn ook gemakkelijk op te slaan, en omdat ze vaak handige stappenplannen bevatten, is het prettig om ze met één druk op de knop te kunnen bewaren.

 2. NEWTRAFFIC

  Inderdaad een trending topic 🙂 om het maar zo te zeggen. De kracht ligt er wel in om een infographic wel overzichtelijk te houden. In dat geval zegt een plaatje inderdaad meer dan pakweg 1000 woorden. Neem voor inspiratie en een historisch overzicht even een kijkje op http://www.infographicsarchive.com.

 3. Christian Slagter

  Dank je wel James :). Weet jij misschien nog andere handige tools die je ervoor kunt gebruiken?

 4. Christian Slagter

  Zeker Mark, daarom maar even meer aandacht aan besteed ;). Dank je voor de link, kon die inderdaad al maar wel erg interessant!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *