Interview met Jan Roelofsen van Video-Commerce
Laatste update: 16 augustus 2017

Steeds meer organisaties zetten video in binnen hun content marketing strategie. Om je inzicht te geven welke kansen en mogelijkheden video biedt hebben we een interview gehouden met Jan Roelofsen, oprichter van Video-Commerce en nauw betrokken bij onder meer Tim’s speelgoedboerderij.

Wie is Jan Roelofsen?

Ik ben eigenaar van Video-Commerce en mede-initiatiefnemer van zowel webclip2GO als Tim’s Speelgoedboerderij. Als beelddenker zet ik graag de klant centraal in bedrijven. In 2011 ben ik al gestart met video marketing in e-commerce en verdiep ik mij graag in de effecten die dit heeft op zaken als conversie, retouren en klantloyaliteit.

Kun je wat meer vertellen over Tim’s speelgoedboerderij?Tims-speelgoedboerderij-video-content-marketing

“Tim’s Speelgoedboerderij is een specialist in houten- boerderij- en paarden speelgoed. De doelgroep bestaat uit zowel verzamelaars & hobbyisten als een grote groep kinderen. Door te kiezen voor een niche is het ook als kleinere speler mogelijk een trouwe fanclub op te bouwen.

‘Eigenlijk zou je van ieder product een video moeten maken’. Dat was de conclusie van een bekende internet ondernemer in 2013 na het reviewen van de webwinkel. In 2011 is Tim’s Speelgoedboerderij gestart met het inzetten van video voor marketing. Ik ben hier vanaf de start bij betrokken geweest en enthousiast aanjager van content & video-marketing.

De producten vormen vaak een verhaallijn en kinderen gebruiken onze video’s zelfs om hun eigen spel na te bootsen.”

Kun je wat meer vertellen over WebClip2Go?

“Om van ieder product een video te maken heb je traditioneel een budget van 300,- tot 500,-  euro per video nodig; met 1.000 artikelen heb je het dan alles bij elkaar over een half miljoen wat niet realistisch & haalbaar is.

In samenwerking met BurstVideo is zodoende een systeem ontworpen, ontwikkeld en in productie genomen waarmee het mogelijk is om tot zeker 90% goedkoper webvideo te maken.

Zowel producenten als webwinkels zijn afnemers van dit systeem; wat ze met elkaar delen is de overtuiging dat de inzet van video de komende jaren het verschil gaat maken.”

Wat is volgens jou de kracht van video?

“De juiste video op het juiste moment geeft je de mogelijkheid om de klanten motiveren & inspireren.  Een eerste voorbeeld zijn de relatief eenvoudige video’s welke Sherpaan in hun nieuwsbrieven gebruikt. Zoals bij Thuiswinkel te lezen is, heeft video in een nieuwsbrief een enorm effect op de doorklikratio.

Gemiddelde kijkersduur Thuiswinkel waarborg

Een tweede voorbeeld zijn de lange productvideo’s van Macrovet; op YouTube worden deze matig uitgekeken terwijl ze op de productpagina juist wel goed bekeken worden. Precies daar waar de conversie uiteindelijk moet plaatsvinden.

Webwinkels welke willen starten geeft ik de tip mee om zowel de FAQ top-10 als top-10 meest geretourneerde producten te selecteren en hiermee aan de slag te gaan. In beide gevallen ben je in staat direct te profiteren van meer resultaat als meer beschikbare tijd voor een volgende serie video’s.”

Welke rol speelt content marketing binnen jullie organisatie?

“Voor Tim’s Speelgoedboerderij is onderscheidende content het belangrijkste. Eigenlijk zou onderscheidende content bij iedere online retailer hoog op de agenda moeten staan. Met de opkomst van de verschillende plaza modellen als Bol.com, Amazon.com en Alibaba kom je anders al snel op het punt dat je je alleen nog op prijs kunt onderscheiden.”

Wat is volgens jou het grootste voordeel van content marketing?

“je bent zelf ‘in control.’ Als organisatie geeft content marketing je de kans je klant direct aan te spreken. Wanneer je in staat bent jezelf met de klantgroep te identificeren weet je waar je klant op welk moment op zit te wachten.”

Wat zijn de belangrijkste inzichten van recente online marketing campagnes?

“Blijven communiceren en reageren met fans en abonnees. Tim’s speelgoedboerderij krijgt steeds meer vragen onder gepubliceerde video’s. Daar wordt zo snel mogelijk op gereageerd met soms verwijzingen naar producten. Het resultaat is dat er steeds meer traffic vanaf YouTube naar de website komt.”

Welke online tools gebruiken jullie en hoe dragen deze bij aan het succes?

“Als eerste Google en YouTube Analytics. Je wil weten hoe je klant je website en content gebruikt. Met name YouTube Analytics – Kijkersloyaliteit is bijzonder interessant; deze data geeft per seconde aan of je publiek nog geïnteresseerd is. Door te werken met soortgelijke video’s in een groep leer je of de geboden video content op dat moment resultaat geeft.

Hotjar laat visueel per type device zien of bezoekers de website gebruiken zoals je zou verwachten. Zaken als menugebruik; filters en de check-out zijn bijzonder interessant om hierin te zien. Daar waar het voor de klant onduidelijk is wat te doen liggen de aandachtspunten.”

Wat was tot nu toe je grootste uitdaging?

“Persoonlijk is dat het verder uitrollen & professionaliseren van het webclip2GO netwerk. Zowel bestaande webwinkel klanten als de producenten bieden hun studio aan in de verhuur. Waar de grootste uitdaging in zit is het maken van content waar de klant wél op zit te wachten. Traditioneel denken we aan TV formats met prachtige animaties; maar iemand die even wil weten wat het verschil is tussen 2 artikelen zit daar gewoon niet op te wachten. Die boodschap tussen de oren krijgen is een grote uitdaging.”

Interview Jan Roelofsen Video Commerce

Wat is jouw gouden tip voor andere online marketeers en ondernemers?

“Klinkt als de grootste open deur maar zet je klant centraal. Van webwinkel; dienstverlener tot verkoper in de automotive; verplaats je in de behoefte van de klant.”

Jan Roelofsen
Video-Commerce

1 Reactie

  1. Klaas Koopman

    Jan zit hier in een hele leuke markt, daar ik verwacht dat video steeds belangrijker gaat worden voor elke vorm van online marketing. Veel succes Jan met Web2Go!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *