Interview met online ondernemer Herman Maes van Dailybits
Laatste update: 6 november 2013

Soms kom je online ondernemers tegen die je direct weten te inspireren. Herman schaar ik onder deze mensen, onder meer omdat hij regelmatig op zijn website Dailybits vertelt over zijn ‘avonturen’. Wie wil er bijvoorbeeld nu niet uitgenodigd worden om te racen op een circuit? Tijd dus voor een interview!

Wie is Herman Maes?

Een 31 jarige Belgische SAP HR payroll consultant, die daarnaast reeds sinds begin 2002 als blogger bezig is met e-marketing zaken op dailybits.be. Sinds enkele maanden combineer ik mijn hoofdberoep/bijberoep met het grootbrengen van onze eerste zoon en ben ik dus zeer creatief & flexibel aan het worden in werkuren.

Hoe ben je ooit in het online ondernemerschap gerold?

Als blogger heb ik door de jaren heen ondervonden dat mijn bereik steeds groter aan het worden was en dat adverteerders ook meer interesse kregen in mijn blog-bereik.

In het begin begin je met een adsense blokje om je eigen hostingkosten wat te gaan betalen, maar door me steeds meer in te werken, ben ik dan ook verder in het hele e-marketing wereldje gerold.

Door veel te lezen en daarnaast direct te beginnen met enkele kleine test-websites, waarop ik alles ben beginnen uitproberen, heb ik vele zaken kunnen leren.

Dailybits Herman Maes

Waarin onderscheid jij je?

Ik voel me nog steeds eerder blogger, dan E-marketeer. Daarom probeer ik zeker op dailybits.be het niveau hoog te houden met daadwerkelijk leuke artikelen, waar mijn bezoekers ook echt iets aan hebben. Hierdoor krijg je vanzelf de nodige social shares, volgers en een daarbij horend groter bereik.

Wat ik vooral heb afgeleerd is mee te stappen in de gekende methode, die ook de krantenwebsite gebruiken, om vooral de nodige bikini-shots, roddelnieuwtjes en sappige verhalen te gaan publiceren puur voor de pageviews.

 

Wat wordt volgens jou de belangrijkste online trend in de komende 12 maanden?

Herman Maes DailybitsKwaliteitscontent en waarde brengen aan je bezoekers, zodat je natuurlijk via social media een groter bereik krijgt.

Daarnaast is mobile echt niet meer te stoppen.

 • 2010 procent mobile traffic dailybits.be: 0.36%
 • 2011procent mobile traffic dailybits.be: 2.02%
 • 2012procent mobile traffic dailybits.be: 10.04%
 • 2013 procent mobile traffic dailybits.be: 18.50%

Zelf merk ik dat affiliate sales via mobile nog niet echt ingeburgerd geraken, mede door de geringe betalingsmogelijkheden.

Wat is volgens jou het grootste voordeel van content marketing?

Content marketing is eigenlijk iets wat vele bloggers al jaren mooi uitvoeren en waar nu ook de marketing/PR-bedrijven mee aan de slag moeten. Zelf gebruik ik reeds langs de mogelijkheden van bijvoorbeeld de Gopro-camera om leuke content te maken, die via YouTube/Vimeo, dan weer extra trafiek kan gaan genereren naar een bepaalde blogpost (zie de verschillende video’s op mijn vimeo-kanaal).

Daarnaast ben ik een grote voorstander van geregeld anderen te helpen en kennis weg te geven op mijn blog. In de Amerikaanse startup-wereld is dit gekend onder het “pay it forward”concept, waarbij je je dankbaarheid voor al de hulp bij je opstart,  gaat “terugbetalen” door het helpen van nieuwelingen, die aan het opstarten zijn.

Hoe zet jij social media effectief in?

Social media is iets wat ik zelf natuurlijk veelvuldig gebruik. Ik heb wel de automatisering afgezet op mijn facebook/twitter-accounts, daar ik toch voel dat een manuele posting, met net iets andere accenten op elk platform, betere CTR’s haalt dan automatisch alles te laten posten over al je netwerken.

Zelf ben ik ook geen voorstander van apps zoals Buffer, waarmee je bijvoorbeeld tweets gaat inplannen om de hele dag te laten verschijnen. Voor een businessaccount kan ik het nog begrijpen. Maar een persoonlijke twitteraccount verliest voor mij authenticiteit, als ik weet dat de  tweep met buffer alls al dagen voorheen ligt in te plannen.

Wat was tot nu toe je grootste uitdaging?

Grote uitdaging heb ik al enkele keren meegemaakt door hostingproblemen. Ook recent was het weer een nachtje flink doorwerken om alles terug online te krijgen.

Daarnaast was het begin 2012 even uitzoeken hoe de combinatie hoofdberoep en bijberoep kon worden gecombineerd.

Wat was tot nu toe je grootste succes en wat/hoeveel heeft het jou opgeleverd?

Één van mijn leukste successen (naar ROI dan) was een rekenmodule voor de nieuwe Belgische eigen bijdrage voor een bedrijfswagen.

Ik was de eerste die een dergelijke rekenmodule online had staan (december 2011). De formule werd op een zaterdag bekendgemaakt en zondagmorgen stond mijn rekenmodule online op mijn blog. Via de nodige linkjes en social media is deze al snel bovenaan de Google rankings verschenen, voordat de professionele bedrijven/consultancybedrijven enkele dagen nadien hun rekenmodule online hadden staan.

Welgeteld 25 lijnen php-code, die ik op 15minuten heb geschreven (eerst op papier de formule herschreven en daarna naar php omgezet) hebben volgende resultaten opgeleverd:

 • Talloze inkomende links van websites van boekhoudkantoren en fiscalisten
 • Talloze inkomende forumlinks
 • +300.000 pageviews met een adsense CTR van bijna 1.9% met een x.xxx€ bedrag aan Adsense inkomsten.
 • Veel social media shares (+100 FB likes, 59 tweets, 18 linkedin shares….)
 • Een freelance consultancy opdracht om de VAA berekening in een Vehicle tracking SAAS platform mee te helpen inbouwen.

Herman Maes

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Begin een bijberoep onderneming. De stap voor het aanvragen van een btw-nummer heeft verschillende deuren geopend, die anders nooit open zouden gegaan zijn. Ook je mindset wordt toch net iets anders, wanneer je beseft dat je je vaste kosten moet betalen.

Mijn bijberoep onderneming verkoop ik steeds als een praktijk financiële avondschool opleiding. Ik was voor mezelf nog aan het twijfelen om bijvoorbeeld een MBA te gaan halen, maar weet nu dat ik in de praktijk meer leer over management, time-management en financieel beheer, dan in een theoretische opleiding.

Wat is je gouden tip?

Herman Maes Dailybits

Als je het nog niet kan, begin dan vandaag nog met het leren van een basis html, css en php programmeren. Programmeren zal meer en meer een essentiële skill in de toekomst voor je kinderen worden.

De 2 quote’s, die ik nog aan de muur van mijn homeoffice wil laten hangen zijn:

 1. Stop thinking, start building!
 2. Release early, release often!

Geregeld geef ik raad en advies aan anderen en maak ik mezelf soms wat boos, omdat ze maar blijven plannen en er niet gewoon voor gaan.

Herman Maes

Dailybits

Andere recente interviews:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *