Interview met online ondernemer Luuk Olde Bijvank
Laatste update: 30 oktober 2013

Luuk heb ik leren kennen via het Internet Miljonair forum, waar verschillende online ondernemers hun kennis en ideeën met elkaar delen. Om zijn verhaal te delen heb ik daarom dit interview met hem gehouden.

Wie is Luuk Olde Bijvank?

Ik denk dat ik mezelf het best kan beschrijven als een 31-jarige, assertieve, eigenwijze creatieveling met een flinke lading peper in zijn reet. Mijn motto is dan ook “alles wat creatief is, is leuk”. Of het nou gaat om nieuwe concepten bedenken, designen of videoscripts bedenken. Ik ben graag bezig en kan absoluut niet stilzitten. Problemen bestaan niet, de oplossing is enkel nog niet gevonden.

Buiten mijn werkzaamheden om zullen mijn vrienden me denk ik beschrijven als de clown van de groep. Mijn zakelijke contacten zullen me denk ik beschrijven als “De jongen zonder rem”. Ik stop niet voordat ik 100% tevreden ben en kan redelijk ongeduldig hierin zijn. Zowel een pre als obstakel.

Zowel zakelijk als prive ben ik erg direct. Niet iets wat mensen altijd waarderen, maar zo weten ze wel precies wat ze aan me hebben.

Verder vind ik het belangrijk te doen wat ik leuk vind en te laten/outsourcen wat ik niet leuk vind.

Hoe ben je ooit in het online ondernemerschap gerold?

Ik ben eigenlijk van jongs af aan al met het ondernemen bezig. Halverwege de middelbare school kwam ik in aanraking met het toen nog prille internet.

Vanaf dat moment wist ik al dat ik niets anders meer wilde doen. Toen ik klaar was met de middelbare school zocht ik specifiek een internet opleiding. Helaas was deze er nog niet. Ik heb toen besloten mijn eigen opleiding te creëren. Ik heb een gerenommeerd webdesignbedrijf gebeld om zo mijn eigen studie te realiseren. De deal was “ik werk voor jullie voor half geld een jaar en jullie leren mij de kneepjes van het vak”.  Na een jaar ben ik mijn eerste onderneming gestart met een programmeur en boekhouder samen. Uiteindelijk was de klik er niet voldoende (neuzen niet in dezelfde richting) en scheidde onze wegen. Het ondernemen zat me dus al jong in het bloed.

Kun je wat meer vertellen over je recente online projecten?

Interview met Luuk Olde BijvankEen van de waardevolste bezigheden vind ik netwerken. De beste ideeën komen tot je als je gezellig aan een biertje zit in de kroeg. Hierdoor ga ik ook vele samenwerkingen aan met verschillende partijen. Ik doe graag 100 dingen tegelijk. Dat maakt het lastig op te sommen wat mijn huidige projecten zijn. De grotere zijn:

  • Een nieuwe WordPress plugin op de markt brengen (in beta fase)
  • Een aantal Blackhat projecten schalen om whitehat projecten mee te funden en uit te breiden
  • Een nieuw product in de afvalniche lanceren
  • Een nieuw full service e-mailmarketingproduct in de markt zetten

Wat wordt volgens jou de belangrijkste online marketing trend voor dit jaar?

Met het steeds sneller wordende internet zal naar mijn mening video een veel grotere rol gaan spelen. De Amerikaanse markt loopt een aantal jaar op ons voor en het “hot item” daar is webinars. Langzaam begint dit ook de oversteek naar Nederland te maken. Op social media gebied zal er naar mijn mening dit jaar weinig veranderen. “De gevestigde orde” zal hierin nog wel aan de macht blijven.

Daarnaast denk ik dat de verkoop van digitale producten blijft stijgen (e-books, software, etc.). Mensen zijn inmiddels gewend aan het kopen op internet.

Wat is volgens jou het grootste voordeel van content marketing?

Geen enkele vorm van het verspreiden van het woord is zo goedkoop als het internet. Daarnaast is geen enkele vorm van verspreiden van het woord zo snel als op het internet. Het is een enorm voordeel dat je binnen no time een enorme groep mensen op de hoogte kan brengen van jouw nieuws.

Een goede vorm van content marketing kan je een hoop free advertising opleveren. Je wordt immers beloont door Google als je dingen goed doet, Indirect wordt je dus beloont met leads. Leads die je middels je content dient om te zetten naar klanten.

Als je dit goed onder de knie hebt kun je heel snel schakelen. Snelheid is dus voor mij het grootste voordeel.

Van welke beslissing heb je het meeste spijt?

Toen ik een jaar of 18 was had ik een hobbyproject genaamd gamesspelen.nl. Zonder dat ik het wist was de structuur zo goed op deze website dat ik binnen no time voor elk online spelletje dat op de site stond nummer 1 scoorde in Google. Dit resulteerde in meer dan 12.000 unieke bezoekers per dag.

Als ik toen wist hoe ik dit om moest zetten in geld, had ik de site nooit weggedaan.

In die tijd was dataverkeer erg duur en na de eerste factuur die ik had ontvangen van mijn hostingprovider heb ik de site direct uit de lucht moeten halen.

Zonde!

Wat was tot nu toe je grootste uitdaging?

Aangezien werk niet alles is wil ik het in dit antwoord over een andere boeg gooien.

Ik ben net vader geworden van een gezonde zoon. Mijn grootste uitdaging is vanzelfsprekend hem het mooiste leven te geven wat je kan bedenken.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Gewoon DOEN en GEWOON doen”

Deze quote heb ik ergens opgevangen op een congres waar ik zelf ook moest presenteren en heeft me aan het denken gezet.

Ik ben iemand die enorm veel ideeën heeft waarvan ik denk “wow, dat kan echt wat leuks worden”. Echter bleef het in het begin bij ideeën die ik helemaal uitwerkte en vervolgens weer liet varen. Dankzij deze quote ben ik veel eerder begonnen met DOEN. Gewoon een concept neerzetten, kijken of het aanslaat en van daaruit verder werken. Slaat het niet aan, dan ben ik ook niet dagen bezig geweest met het concept uitdiepen tot in de puntjes. Als iets wel aanslaat, dan is het pas tijd om te streven naar die volle 100%.

Het laatste gedeelte van de quote slaat op dat je altijd jezelf moet blijven. Niet iedereen vind je aardig (haters gonna hate) en dat hoeft ook niet.

Je groter voordoen dan dat je bent is ook nergens voor nodig. We zijn mensen en mensen maken fouten. Zolang je ervan leert is er niets mis mee je fouten te erkennen. Wees jezelf!

Wat was tot nu toe je grootste succes en wat/hoeveel heeft het jou opgeleverd?

Ik denk dat tot nu toe mijn grootste succes is een van de top affiliates van PayPro te worden, maar ik hunker altijd naar meer. Dit heeft mij naast geld een hoop leuke contacten opgeleverd. Iets wat ik nog veel waardevoller vind.

Ik denk dat de grotere successen nog moeten komen. Zoals eerder vermeld ben ik druk bezig met onder andere een WordPress plugin. Deze wordt internationaal weggezet (weer een nieuwe uitdaging) en ik hoop hier echt een superlaunch mee te hebben.

Wat is je gouden tip?

Interview met Luuk Olde BijvankGeef nooit op en wees brutaal. Als je ergens in gelooft, ga er dan voor. Denk je dat Apple direct zo groot is geworden? Niets is minder waar. Ook zij hebben moeten doorzetten. In de 90’er jaren verkochten ze nauwelijks en zie waar ze nu staan.

Met brutaal bedoel ik dat ik altijd begin aan de top en dan pas werk ik naar beneden in plaats van andersom. Als ik bijvoorbeeld een receptensite zou beginnen, dan ga ik niet eerst zelf recepten bedenken en schrijven, maar ik bel direct Robert Kranenborg. Nooit geschoten is altijd mis. Dit heeft mij in het verleden absoluut geen windeieren gelegd.

Ondernemen is vallen, opstaan en vooral doorgaan! Doe wat je niet laten kunt en laat wat je niet doen kunt.

Luuk Olde Bijvank

NicheMarketingReviews.nl

Andere recente interviews:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *