Onthyvingsgolf in aantocht?
Laatste update: 1 november 2010

Maandagmorgen werd bekend dat de Telegraaf Media Groep (TMG) sociaal netwerksite Hyves overneemt, maar vooralsnog is niet bekend wat het overnamebedrag is. Het nieuws heeft tot een ware golf op Twitter geleid en sommige hyvers hebben al besloten hun hyves-account te verwijderen.

TMG koopt hyves

TMG stelt dat door de overname van 100 procent van de aandelen van Hyves het haar positie als grootste multimediale uitgever van Nederland verder versterkt. Het geeft een flinke impuls aan de verwezenlijking van de TMG-doelstelling om een groter aandeel van het resultaat te realiseren met digitale media, aldus het mediaconglomeraat. Momenteel kent Hyves 9 miljoen Nederlandse leden en groeit het nog steeds elke maand. Hyves verwacht over 2010 ongeveer een omzet te realiseren van 20 miljoen euro.

Verwacht wordt dat de overname erin zal resulteren dat hyvers meer reclame zullen zien, aangezien TMG daarin groot is geworden. Al jaren wordt er geroepen dat Hyves de potentie heeft om als reclameplatform te fungeren en daar wil TMG nu dan ook gebruik van gaan maken. TMG heeft wel als belangrijk uitgangspunt om het specifieke karakter en de identiteit van Hyves te waarborgen en mede daarom zal het huidige management aanblijven. Vele Hyvers geloven dit echter niet.

Onthyven

Op onder meer NuLive wordt bijgehouden wat mensen op Twitter vinden van de overname van Hyves door TMG. Wat vooral opvalt, is dat mensen vanwege de overname hun hyves-account hebben verwijderd of van plan zijn dit binnenkort te gaan doen. Sommige hyvers leggen zelfs uit hoe je je account kunt opzeggen, aangezien het volgens hen niet gemakkelijk is. Anderen zijn zelfs een actie gestart genaamd ‘deletejehyves’.

GeenStijl bant Hyvers

Weblog GeenStijl heeft inmiddels ook het nieuws over de overname opgepakt en besloten leden die een hyves-account hebben te blokkeren om GeenStijl te kunnen bezoeken. Saillant detail hierbij is wel dat GeenStijl sinds 15 augustus 2008 volledig eigendom is van TMG, nadat het mediaconcern eerder al 40 procent van de aandelen in handen had, en daardoor de weblog nu onder hetzelfde dak zit als Hyves.

Overstappen op Facebook?

Vele hyvers gaan overstappen op Facebook of enkel nog maar Facebook gebruiken, zo blijkt uit de reacties op Twitter. Ik heb zelf een hyvesaccount en zit ik nog niet op Facebook ondanks de verscheidene uitnodigingen. Ik vond het altijd voldoende om alleen een Hyves-account voor privé en een Linkedin-account voor zakelijke relaties te onderhouden. Wanneer echter veel mensen uit mijn netwerk hun hyves-account zullen verwijderen in de komende periode denk ik dat ik ook de overstap ga maken. Misschien ga ik deze week alvast maar een Facebook-account aanmaken en kijken hoe dat bevalt. Wat ga jij doen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *