Terug in de tijd
Laatste update: 29 oktober 2010

Aankomende zaterdagnacht is het weer zover, dan gaat de wintertijd weer in. Dit betekent de klok weer een uur terugzetten waardoor een uur langer geslapen kan worden, of deelnemen aan bijvoorbeeld Nacht van de Nacht. Toch zou het zomaar kunnen zijn dat de wintertijd binnen enkele jaren zal worden afgeschaft op basis van gezondheidsredenen.

Terug in de tijd

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur wordt de tijd teruggezet op 02.00 uur. Het voordeel is dat het s’ochtends eerder licht is, maar ’s avonds vroeger donker.

In 1784 werd het idee geopperd door Benjamin Franklin om daarmee stroom te besparen, maar het initiatief kon op weinig enthousiasme rekenen. Mensen zagen het destijds als een grap. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1918 werd het idee echter doorgevoerd door Duitsland. In alle bezette gebieden werd de zomertijd ingevoerd. In de Tweede Wereldoorlog voerden de Verenigde Staten eveneens een zomertijd in zodat er langer oorlog gevoerd kon worden. Toen de Tweede Wereldoorlog echter ten einde was werd het tijdsysteem weer afgeschaft.

Het duurde vervolgens tot 1973 voordat de Verenigde Staten en West-Europa definitief het tijdsysteem invoerden, onder druk van de oliecrisis. Hierdoor zou er meer energie bespaard worden. In 1977 volgden meer landen en nu doen in totaal zeventig landen wereldwijd mee aan de zomer- en wintertijden.

Slechter voor gezondheid

Uit Brits onderzoek blijkt echter dat de volksgezondheid er baat bij zou hebben als de klok komend weekeinde niet een uur zou worden teruggezet. De klok zou volgens de wetenschappers juist in het voorjaar nóg een uur vooruit moeten, omdat mensen daardoor veel meer tijd overhouden om buiten actief te zijn.

In het betreffende onderzoek wordt gesteld dat wanneer de klok aanstaande zaterdag niet een uur terug zou worden gezet maar juist een uur vooruit, dit voor volwassenen 300 uur extra daglicht zou opleveren en voor kinderen 200 uur. Er zal nu in de EU worden onderzocht of er binnen de gemeenschap draagvlak is voor het afschaffen van de wintertijd.

Nacht van de Nacht

Om het heugelijke feit te vieren dat de klok een uurtje terug gaat zal er in de nacht van zaterdag op zondag de ‘Nacht van de Nacht’ worden gehouden. Dit is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties, waarbij verschillende activiteiten gehouden zullen worden door het hele land, 300 in totaal! Op de website laat het donker donker staat meer informatie.

Zelf heb ik nog nooit gehoord van het fenomeen, maar het leeft wel degelijk in West-Friesland. Na wat speurwerk zag ik dat in Blokker en Bovenkarspel activiteiten worden gehouden met sprekende titels als ‘Magische nacht van de Nacht bij MAK Blokweer’ en ‘Licht en donker in het heelal’. Zelfs het dorpje Hem, dat dicht naast mijn geboortedorp Wijdenes ligt, organiseert het feest ‘Toen de nacht weer nacht mocht zijn’.

Ik heb die avond in ieder geval al andere activiteiten gepland namelijk een verjaardag bij een vriendin, ook leuk. Maar ik wens iedereen natuurlijk veel plezier toe en geniet in ieder geval van dat extra uurtje!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *