Waarom mensen ondernemer of freelancer worden (infographic)
Laatste update: 31 mei 2013

Veel mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar velen zetten uiteindelijk de stap niet. Om de stap te zetten richting het ondernemerschap moet je er vooral mentaal klaar voor zijn, zo blijkt wel uit onderstaande infographic.

Waar veel mensen met een eigen bedrijf er trots op zijn om zichzelf ondernemer te noemen, blijkt uit onderzoek dat 90% van de mensen bij het woord ‘ondernemer’ eerder denkt aan een bepaalde mindset dan aan het opstarten van een bedrijf.

Zoals de meeste van jullie weten plaats ik iedere week een interview met een online ondernemer. Vaak stel ik hen dan de vraag hoe zij ooit in het ondernemerschap zijn gerold, wat nog wel eens verrassende antwoorden oplevert.

Freelance infographic

Freelance website oDesk heeft samen met consultancybedrijf Millennial Branding onderstaande infographic gemaakt. De bedrijven hebben onderzoek gedaan naar Generatie Y, mensen die tussen 1982 tot 2001 geboren zijn. Zelf behoor ik ook tot die generatie (1985) dus vandaar dat mijn interesse werd gewekt.

ODesk en Millennial Branding waarschuwen in de infographic direct bedrijven door te zeggen dat 72% van de werknemers wil stoppen met hun baan en ondernemer worden, waarbij 61% aangeeft waarschijnlijk binnen 2 jaar daadwerkelijk de stap te gaan zetten.

Waarom zij niet nu al de stap zetten komt niet uit de infographic naar voren. Ik ben zelf van mening dat als je ondernemer wilt worden je dat op ieder moment kunt doen, als je maar die eerste stap durft te nemen. Natuurlijk zijn er dingen waar je rekening mee dient te houden, maar het is vooral een kwestie van doen.

Uiteraard zijn er ook de nodige voor- en nadelen om freelancer te worden, zo blijkt wel uit deze infographic.

De redenen waarom mensen zichzelf ondernemer noemen zijn uiteenlopend. Al eerder plaatste ik een infographic over waarom mensen freelancer worden. De meeste respondenten in het onderzoek van oDesk en Millennial Branding geven aan dat voor hen vrijheid de belangrijkste reden is om te stoppen met hun werk en te kiezen voor het ondernemerschap.

De vrijheid geeft freelancers de mogelijkheid om waar zij maar willen te werken, waardoor zij bijvoorbeeld minder of geen reistijd meer hebben en files kunnen vermijden. Daarbij geeft 87% van de freelancers aan dat zij kunnen werken wanneer zij dat willen, terwijl 69% werkt aan iets wat hun interesseert. Ik ben het daar wel mee eens. Zelf heb ik een kantoor in een bedrijfsverzamelpand, maar kan ik ook net zo goed thuis werken als mij dat beter uit komt.

Tot slot laat de infographic zien dat 64% van de respondenten nu kan werken terwijl zij aan het reizen zijn, iets wat online ondernemer Wilco de Kreij trouwens van harte aanraadt.

De infographic laat verder zien dat Generatie Y graag zelfstandig te werk gaan, waarbij 58% van hen zichzelf ondernemer noemt. Van alle freelancers heeft verder 21% de universiteit doorlopen, zo blijkt uit de infographic.

Voordelen freelancer

Ik ben benieuwd waarom jij ooit ondernemer bent geworden. Wat zijn volgens jou de grootste voordelen om freelancer te zijn?

Denk jij erover om freelancer te worden, maar zit je nog met een aantal problemen? Neem dan eens contact op of kijk hier voor meer informatie.

Ondernemer worden mindset infographic

Bekijk hier alle infographics.

7 Reacties

 1. Paul

  Leuke infographic Christian! Toch lijkt de vrijheid naar mijn mening vooral heel aantrekkelijk wanneer je nog niet voor jezelf werkt. Immers: waar je als werknemer afhankelijk bent van de wensen/voorwaarden van je werkgever, ben je afhankelijk van je opdrachtgevers wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Je bent immers afhankelijk van hun wensen, deadlines, budgetten, enzovoorts. Toch zijn er op andere manieren inderdaad weer fijne vrijheden: werktijden, werkplekken (wat je zelf al noemt) en vrijheid in de manier waarop je zaken documenteert en rapporteert.

  Ik ben zelf bijvoorbeeld echt iemand die graag ‘s avonds laat nog werkt (ik ben nu ook nog wel even zoet). Dat kan in loondienst bijna nergens.

 2. Christian Slagter

  Bedankt voor je reactie Paul, leuk! Goede aanvullingen ook zoals jij het ziet. Ik ben nu ook nog even aan het werk, dat kan uiteraard wel in loondienst maar vaak wordt het dan niet vergoed of als gewoon gezien ;).

  Nu ben je echt voor jezelf bezig en voor je opdrachtgevers of klanten. Dat geeft mij een voldaan gevoel.

 3. Karlijn Fiesler

  Je kunnen focussen op datgene waar je echt goed in bent. Dat is een van de belangrijkste drijfveren geweest om voor mijzelf te beginnen. Door me te concentreren op mijn skills en omdat ik de ruimte heb om deze te verbeteren, kan ik veel sneller groeien in mijn vak als online copywriter. Dit levert veel meer voldoening op dan een breed takenpakket, waarbij je altijd achter de feiten aanloopt omdat de hoeveelheid werk nooit in verhouding is met het aantal uren in je werkweek en je aandacht wordt versnippert door alle ballen die je in de lucht probeert te houden.

  Zo, ik heb het weer even gezegd 😉

 4. Christian Slagter

  Dank je wel voor je uitgebreide reactie Karlijn, leuk! Focus en je ergens in specialiseren vind ik ook belangrijk, je tijd is zoals je zegt kostbaar. Toch merk ik dat bedrijven het nog moeilijk vinden om dingen uit te besteden aan een freelancer of ondernemer, ook al is dit in de praktijk goedkoper en wellicht beter. Nog veel te winnen dus :), maar ik ben blij dat je de drijfveren hebt om wat te maken van je rol als ondernemer ;).

 5. James

  Ondernemen is risico durven nemen, de juiste beslissingen nemen, focus en discipline, financieel management, vaak falen en ervan leren, etc. etc. Het zijn nogal wat zaken die op je afkomen als ondernemer. Loondienst is veiliger. Je gaat naar je werk en je wordt direct betaald.
  Tja. Het heeft beide z’n voordelen en nadelen wel.

 6. Merilyn van Klaveren

  Leuk stuk. En dan een antwoord op de vraag waarom ik ondernemer ben geworden. Meerdere redenen, maar de voornaamste is de waardering of eigenlijk het gebrek daaraan. Ik heb binnen de sales / advies een aantal werkgevers gehad die ondanks dat ik mijn targets dik haalde altijd iets te zeuren hadden. En iedere keer ging het om kleine dingetjes die totaal geen toegevoegde waarde hadden voor het werk (excel lijstjes invullen terwijl alles netjes in het systeem stond, maar managers waren te lui om dat op te zoeken). Na het zoveelste akkevietje heb ik besloten voor mezelf te beginnen op meerdere vlakken. De juiste waardering haal ik nu uit mijn opdrachtgevers en medewerkers. Daarnaast doe ik nu wat ik leuk vind en werk ik ook wanneer ik dat wil en is het prima te combineren met het moederschap.

  Groetjes Merilyn van Klaveren (House Diva’s, Xtended Entertainment, Partyship Bounty)

 7. Christian Slagter

  Bedankt voor je uitgebreide reactie Merilyn, leuk! Zoals je zelf al aangeeft doe je nu iets wat je leuk vindt en daarbij meer voldoening. Je haalt meer uit je beschikbare tijd, dat vind ik ook erg belangrijk.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *