Veel mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar velen zetten uiteindelijk de stap niet. Om de stap te zetten richting het ondernemerschap moet je er vooral mentaal klaar voor zijn, zo blijkt wel uit onderstaande infographic.

Waar veel mensen met een eigen bedrijf er trots op zijn om zichzelf ondernemer te noemen, blijkt uit onderzoek dat 90% van de mensen bij het woord ‘ondernemer’ eerder denkt aan een bepaalde mindset dan aan het opstarten van een bedrijf.

Zoals de meeste van jullie weten plaats ik iedere week een interview met een online ondernemer. Vaak stel ik hen dan de vraag hoe zij ooit in het ondernemerschap zijn gerold, wat nog wel eens verrassende antwoorden oplevert.

Freelance infographic

Freelance website oDesk heeft samen met consultancybedrijf Millennial Branding onderstaande infographic gemaakt. De bedrijven hebben onderzoek gedaan naar Generatie Y, mensen die tussen 1982 tot 2001 geboren zijn. Zelf behoor ik ook tot die generatie (1985) dus vandaar dat mijn interesse werd gewekt.

ODesk en Millennial Branding waarschuwen in de infographic direct bedrijven door te zeggen dat 72% van de werknemers wil stoppen met hun baan en ondernemer worden, waarbij 61% aangeeft waarschijnlijk binnen 2 jaar daadwerkelijk de stap te gaan zetten.

Waarom zij niet nu al de stap zetten komt niet uit de infographic naar voren. Ik ben zelf van mening dat als je ondernemer wilt worden je dat op ieder moment kunt doen, als je maar die eerste stap durft te nemen. Natuurlijk zijn er dingen waar je rekening mee dient te houden, maar het is vooral een kwestie van doen.

Uiteraard zijn er ook de nodige voor- en nadelen om freelancer te worden, zo blijkt wel uit deze infographic.

De redenen waarom mensen zichzelf ondernemer noemen zijn uiteenlopend. Al eerder plaatste ik een infographic over waarom mensen freelancer worden. De meeste respondenten in het onderzoek van oDesk en Millennial Branding geven aan dat voor hen vrijheid de belangrijkste reden is om te stoppen met hun werk en te kiezen voor het ondernemerschap.

De vrijheid geeft freelancers de mogelijkheid om waar zij maar willen te werken, waardoor zij bijvoorbeeld minder of geen reistijd meer hebben en files kunnen vermijden. Daarbij geeft 87% van de freelancers aan dat zij kunnen werken wanneer zij dat willen, terwijl 69% werkt aan iets wat hun interesseert. Ik ben het daar wel mee eens. Zelf heb ik een kantoor in een bedrijfsverzamelpand, maar kan ik ook net zo goed thuis werken als mij dat beter uit komt.

Tot slot laat de infographic zien dat 64% van de respondenten nu kan werken terwijl zij aan het reizen zijn, iets wat online ondernemer Wilco de Kreij trouwens van harte aanraadt.

De infographic laat verder zien dat Generatie Y graag zelfstandig te werk gaan, waarbij 58% van hen zichzelf ondernemer noemt. Van alle freelancers heeft verder 21% de universiteit doorlopen, zo blijkt uit de infographic.

Voordelen freelancer

Ik ben benieuwd waarom jij ooit ondernemer bent geworden. Wat zijn volgens jou de grootste voordelen om freelancer te zijn?

Denk jij erover om freelancer te worden, maar zit je nog met een aantal problemen? Neem dan eens contact op of kijk hier voor meer informatie.

Ondernemer worden mindset infographic

Bekijk hier alle infographics.